Studium Generale Gemist?

Kon u om een of andere reden de lezing niet bijwonen? In dat geval kunt u ze hier alsnog terugkijken. Sinds het voorjaar van 2012 worden alle lezingen van Studium Generale en Science Café Enschede opgenomen en hier gepubliceerd.

The Human Brain Project aims to simulate a complete human brain in supercomputers that are a thousand times more powerful than the computers we have today.

26/11 wetenschap op het spoor

Over wasverzachters en sleurverdrijvers.

Ondanks de zorgvuldige planning zal er soms op een trein gewacht moeten worden. Waarom duurt het wachten langer als je 'de trein heeft 5 minuten vertraging' hoort, in plaats van 'de trein vertrekt over 5 minuten'?

Met prof.dr. Ad Pruyn.

26/11 wetenschap op het spoor

Puzzelen op het Spoor.

Ieder jaar maakt ProRail een nieuwe dienstregeling. Een gigantische logistieke puzzel, waarin alle treinen naadloos aan moeten sluiten. Hoe komt die tot stand, en hoe flexibel is die eigenlijk?

Met Ir. Hugo Thomassen.

19/11 Obesitas: een vet probleem

We eten teveel en bewegen te weinig. De extra kilo’s drukken niet alleen op de fysieke gezondheid, maar ook op het sociale leven. Hoe komt het? Welke rol spelen voedselindustrie en overheid? Wat zijn de oplossingen? Professor Jaap Seidell weegt de feiten en fictie omtrent overgewicht.

14/11 HET GROOT UT-DICTEE DER NEDERLANDSE TAAL

Schrijf je kwantummechanica nou met een ‘q’ of ‘kw’? En is preses met of zonder ‘a’ erbij? Deze avond testen wij de spellingsvaardigheid van onze bezoekers. Het UT-dictee is geschreven door Paul de Kuyper en voorgedragen door rector magnificus prof. dr. Ed Brinksma.

Meer info en de tekst van het dictee..

12/11 DE BEELDBUIS: VOER VOOR MEDIAPSYCHOLOGEN

Mediapsycholoog Ard Heuvelman ontrafelt deze avond – aan de hand van verschillende fragmenten - de psychologische mechanismen achter het tv-kijken. Waarom praten, gillen, juichen of huilen wij tegen de tv?

Bekijk meer

5/11 Eerlijke nieuwe wereld.

Helaas! De lezing van professor Henk van Houtum, de tweede lezing uit de cyclus, ging niet door wegens ziekte. Ook hebben we geen vervanger voor dinsdag 5 november kunnen vinden; die avond was er dus geen lezing!

Bekijk meer

29/10 + 5/11 DE WERELD ANNO 2050: (H)EERLIJKE NIEUWE WERELD?

Het duurt niet lang meer en we leren allemaal Chinees op school, stellen landsgrenzen nog maar weinig voor en is de welvaart eerlijk verdeelt. Zal het inderdaad zo’n vaart lopen, of ligt het allemaal toch genuanceerder? Met prof. Rob de Wijk.

16/10 Science Cafe: De spieren van Epke Zonderland

Professor Bert Otten analyseert de capriolen van Zonderland en legt uit hoe dit unieke samenspel tussen brein en spieren evolutionair ontstaan is. Ook zal hij duidelijk maken waarom het zo lastig is om een robot soepel te laten bewegen.

15/10 ROB WIJNBERG EN HET NIEUWE NIEUWS

“Nieuws gaat bijna altijd over uitzonderingen op een regel. Als je dus de wereld alleen via het nieuws volgt, weet je precies hoe de wereld niet werkt.” De Correspondent is online, een ‘medicijn tegen de waan van de dag’. Het nieuws en de hoe het een rol speelt in ons leven verandert.

8/10 MIDAS DEKKERS EN DE HOMO ADIDAS

Sport is gezond, lekker en leuk. Tenminste, dat is het beeld dat in onze maatschappij overheerst. Bioloog Midas Dekkers denkt daar anders over. Een prikkelende lezing over de opkomst van de Homo Adidas.

Bekijk meer

“Hak de hacker in de pan”

Hoe voorzichtig moet je zijn op het internet? Welke gevaren schuilen er in onschuldig ogende QR-codes? Dit U-meet Cyberlab neemt je mee in de ongrijpbare wereld van de digitale misdaad. Met Elmer Lastdrager, Wim Hafkamp, Frank van Vliet en Danny Mekić.

1/10 Mag het een microgrammetje meer zijn? De standaardkilo

De standaardkilo in Parijs wordt langzaam zwaarder, en dus worden we allemaal een beetje lichter. Helaas gaat het slechts om microgram-metjes. Gewoon blijven sporten dus. Met de bewaakster van de Neder-landse kilo, drs. Inge van Andel.

18/9 SCE: Bubble Puzzles

Een interactieve avond in het Forum café met professor Detlef Lohse en ir. Claas Willem Visser. Regendruppels die in plassen vallen maken soms bellen op het water, maar als we inzoomen met een hogesnelheidscamera, blijken de bellen veel meer grillen te hebben.

17/9 Een duurzame revolutie

Ir. Daniël Poolen gaat in op de zin en onzin van duurzaamheid. Met referenties naar het consumentenprogramma de Keuringsdienst van Waarde laat hij zien hoe het concept ‘duurzaamheid’ binnen marketing vaak onzinnig is. Het alternatief is volgens Poolen veerkracht.

17/9 Een duurzame revolutie

Professor Jan Rotmans legt uit wat er volgens hem mis is met verschillend aspecten van de samenleving. We zijn in transitie naar een duurzamere samenleving. Rotmans spreekt o.a. over zorg 3.0, en heeft een transitieplan voor Twente, waarin een vliegveld volgens hem niet thuishoort.

10/9 In gesprek met Marleen Veldhuis

Deze avond werd topzwemster Marleen Veldhuis geïntervieuwd. Er wordt gesproken over wat voor lichaam en geest er nodig zijn om de uitzonderlijke prestaties te leveren die ze leverde. Ook werd de techniek van verschillende ZPV Piranha zwemmers besproken a.d.h.v. video-fragmenten.