Chemie in de keuken, 24 april






Chemie in de keuken




Interactieve lezing



Koken is chemie. Zo simpel is het, want op het fornuis en in de pan vinden tal van chemische reacties plaats. Koks verdiepen zich steeds meer in het gegoochel met chemische formules, terwijl chemici de raadselen der kookkunst proberen te ontrafelen. Frituren in stikstof? Asperges koken in olie? Groentefoam uit een spuitbus? Het moleculair gastronomisch duo - Cook & Chemist - is niets te gek. Dit laten ze niet alleen zien, maar ook proeven.
             

Jan Groenewold promoveerde in de fysische chemie. Naast zijn activiteiten bij Cook & Chemist is hij parttime werkzaam als universitair docent fysische chemie aan de Universiteit Utrecht.


Eke Mariën werkte als kok bij diverse bedrijven. In 1999 begon hij zijn eigen bedrijf Eke Kookt, waarin hij zich toelegt op kleinschalige ambachtelijke catering. Naast zijn betrokkenheid bij Cook & Chemist werkt hij als freelance foodstylist en receptuurontwikkelaar voor onder meer Delicious en Margriet.

 

Dit programma is een coproductie van de studievereniging Alembic van Chemische Technologie en het Studium Generale.

 

Donderdag 24 april, 19.30 tot 21.30 uur. Vrijhof/Agora.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk. Studenten betalen € 2,-; anderen € 5 -.