Telezorg (beeldcontact) in de Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG).doc

TELEZORG (BEELDCONTACT) IN DE INTENSIEVE PSYCHIATRISCHE GEZINSBEHANDELING (IPG) DIMENCE GGZ DEVENTER

Type opdracht: Ma

In –of extern?: extern: standplaats Deventer……………………………………………..

Meerdere studenten mogelijk? Nee

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: kwalitatief/ kwantitatief/ literatuuronderzoek

Opdrachtomschrijving:

Het team Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG) binnen de divisie Jeugd & Autisme van Dimence een project starten om te onderzoeken of Telezorg is te integreren in de module IPG. Het ls doel is een flexibelere en efficiëntere inzet van de IPG-capaciteit, het vergroten van patiënt- en medewerker tevredenheid. Onderzocht wordt of telezorg een positief/negatief effect heeft op psychiatrische klachtenreductie en kosten ( vermindering van de reistijd).

De IPG is een intensieve ambulante gezinsbehandeling voor gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen en multi-problematiek die plaats vindt in de gezinssituatie. De behandeling is oplossing- en systeemgericht, is gericht op het vergroten van de opvoedcompetentie van de ouders en het verbeteren van de communicatie in het gezin. De hulpvraag van het gezin is leidend en er wordt gewerkt aan de hand van concrete doelen welke regelmatig worden geëvalueerd met gezin, zorgcoördinator en gezinsbehandelaar. Aan de hand van de concrete doelen wordt met het gezin besproken op welke wijze de doelen behaald gaan worden en met oefeningen en opdrachten proberen de gezinnen hun situatie te veranderen.

De vraag is: Welke invloed telezorg heeft op de Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling?

Levert het invoeren van de telezorg in de IPG-module gelijke behandelresultaten op als bij de huidige werkwijze. Zijn cliënten en medewerkers tevreden over de telezorgcontacten. Levert het een kostenbesparing op.

Het onderzoek start met een literatuuropdracht naar beeldcommunicatie in de egzondheidszorg, vervolgens wort onder de doelgrope en kwalitatief onderzoek gehouden zoals een needs assessment aan de hand van interviews en gevalideerde meetinstrumenten (enquetes).
De studenten werken met de CeHRes-roadmap en de ehealthwiki.org toolkit.

Wat vragen we: De student moet affinitiet met de geestelijke gezondheidszorg hebben en met eHealth; zelfstandig kunnen werken, communicatief en creatief zijn.

Wat bieden we? De student zal vanuit Kennismanagement, team onderzoek en innovatie ondersteund worden. De stagevergoeding is € 300,- bruto per maand bij een 36 urige werkweek.

Meer info?: j.vangemert-pijnen@utwente.nl

Begeleiders: s.jansen@dimence.nl; j.vangemert-pijnen@utwente.nl

logo cehres lisette