Oude afstudeeropdrachten alleen ter info

Titel: Skype en ouderen: bij het delen van persoonlijke informatie op afstand

Type opdracht: Bachelor

In –of extern?: Intern

Max. aantal studenten mogelijk: 1

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwalitatief

Opdrachtomschrijving:

In deze opdracht ga je in samenwerking met de afdeling Human Media Interaction (HMI) van de Universiteit Twente onderzoek doen naar hoe ouderen het gebruik van nieuwe technologie (in dit geval gemedieerde communicatie, communicatie op afstand door middel van videoconferencing technologieen zoals Skype of telepresence robots) ervaren in een privé setting. Tegenwoordig wordt in de zorg maar ook thuissituaties steeds meer gebruik gemaakt van gemedieerde communicatie zoals videoconferencing of telepresence robots, maar hoe ouderen dit ervaren is nog de vraag. Aspecten zoals acceptatie van en vertrouwen in nieuwe technologie kunnen hierbij een rol spelen: technologieen kunnen namelijk nog wel eens haperen. De doelen van deze opdracht zijn om 1) een studie op te zetten waarin bepaalde situaties zoals haperende technologie en privé gevoelige (emotionele) contexten worden gemanipuleerd, 2) met behulp van deze studie een rijke audiovisuele dataverzameling te maken van ouderen en hun gedragingen terwijl ze interacteren via gemedieerde communicatie (Skype), en 3) via vragenlijsten met open vragen en korte interviews erachter te komen hoe ouderen gemedieerde communicatie ervaren wanneer zij persoonlijke informatie delen op afstand.

Wie zoeken we? We zoeken iemand met een actieve houding die de Nederlandse taal goed beheerst (zowel gesproken als geschreven), iemand die affiniteit heeft met technologie en ouderen.

Wat bieden we? Omdat HMI ook betrokken is bieden we je ook een kijkje bij HMI, zie http://hmi.ewi.utwente.nl ! Je krijgt goede begeleiding en technische ondersteuning vanuit HMI.

Meer info?: HMI: Khiet Truong (k.p.truong@utwente.nl); PSY: Anneke Sools (a.m.sools@utwente.nl) & Sanne Lamers (s.m.a.lamers@utwente.nl)

Begeleider: Begeleiders PSY : Jochem Goldberg Anneke Sools

Begeleider HMI: Khiet Truong

Extra Hoewel we hoogstwaarschijnlijk geen telepresence robot in deze studie gaan gebruiken, wordt dit onderzoek wel gedaan in het kader van het robot project TERESA, zie http://teresaproject.eu .

Afstudeeropdracht