Oude afstudeeropdrachten alleen ter info

Gebruikerservaringen van kortdurende positieve zelfhulp interventies. De tweede ronde.

Type opdracht: Ba

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 2

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwalitatief en kwantitatief

Opdrachtomschrijving:

In de positieve psychologie wordt bestudeerd hoe mensen veerkrachtig en gezond blijven, ook in moeilijke omstandigheden en worden interventies ontwikkeld op basis van deze inzichten. De zelfhulpprogramma’s Voluit leven en Leven met pijn zijn ontwikkeld voor mensen met psychische klachten en mensen met chronische pijn en vermoeidheid. Deze programma’s zijn effectief zowel wanneer ze worden aangeboden als bibliotherapie als in een groepscursus of als een online programma. De programma’s hebben een positieve benadering en zijn gebaseerd op Acceptance& Commitment Therapy en mindfulness. Doel is die zaken te doen die ertoe doen in het leven en daarbij onvermijdelijke moeilijke of negatieve aspecten te aanvaarden. Met aandacht en zonder oordeel zich bewust zijn van wat er zich op dit moment voordoet, is een vaardigheid die daarbij helpt.

Voluit leven en Leven met pijn zijn vrij intensieve programma’s en iedereen doorloopt hetzelfde programma. Het kost dan ook nogal wat mensen moeite om de programma’s af te maken. Wij denken dat we dezelfde effecten kunnen bereiken met kortere trainingen die meer aansluiten bij de persoonlijke voorkeur en behoefte van een deelnemer. Daarom hebben we twee trainingen ontwikkeld waarin één vaardigheid centraal staat en die twee weken duurt: leven naar je waarden, positieve emoties bevorderen en zelfcompassie leren. Deze trainingen zijn een eerste keer uitgetest door twee bachelorstudenten. In deze opdracht pas je de trainingen aan op grond van de ervaringen in de eerste ronde. Je gaat na of deze trainingen effectief zijn op (positief) emotioneel, psychisch en sociaal functioneren via kwantitatieve methoden en je inventariseert de ervaringen van de deelnemers met kwalitatieve interviews. Je zoekt zelf 10 deelnemers en werkt samen met een andere student die ook een training evalueert.

Wie zoeken we?

Studenten met interesse in interventies vanuit de positieve psychologie. Uitstekende beheersing van het Nederlandse is noodzakelijk.

Begeleiders:

wordt nog bekend gemaakt