Oude afstudeeropdrachten alleen ter info

Titel: Evaluatie van bestaande positieve psychologie apps

Type opdracht: Ba

In– of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 4

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwantitatief en/of kwalitatief

Opdrachtomschrijving:

Positieve psychologie is populair. Dit is bijvoorbeeld te zien is aan het succes van bladen als Happiness en Flow. Ook in de verschillende app-stores (bijv. Apple store, Play store) zijn vele apps beschikbaar die gebaseerd (lijken) te zijn op positieve psychologie en gericht zijn op het vergroten van bijvoorbeeld geluk, positieve emoties en welbevinden. Maar er is weinig bekend over de kwaliteit van deze apps. Uit eerder onderzoek door Bachelorstudenten zijn een aantal apps naar voren gekomen die mogelijk effectief zijn in het vergroten van wellbevinden en positieve emoties. In dit onderzoek ga je dieper in op het gebruik en de effecten van twee van deze apps die gratis beschikbaar zijn voor zowel de Android als IOS.

Happify is een uitgebreide app waarin gebruikers verschillende ‘tracks’ kunnen doen met oefeningen om positieve emoties en welbevinden te vergroten. Momentum – The Journey is ook bedoeld om positieve emoties en welbevinden te vergroten, maar doet dit door de gebruikers te stimuleren om hun positieve ervaringen bij te houden. Hierdoor blijft hun luchtballon in de lucht en maken ze een reis.

In de ze opdracht onderzoek je het effect en/of het gebruik van één van deze, of beide, apps. Je zoekt 25 respondenten die één van de apps wil gebruiken en een voor-en nameting wilt invullen. Bij 5 van deze deelnemers neem je een (beknopt) interview af over hoe ze de app gebruikt hebben en wat ze er van vonden. Je krijgt dus ervaring in het opzetten en uitvoeren van zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek. Meerdere studenten zullen respondenten verzamelen en interviews afnemen met dezelfde vragenlijsten en interviewschema. Hierdoor kun je voor jouw onderzoek focussen op onderzoeksvragen die jij interessant vindt en daarbij de data gebruiken die door alle studenten is verzameld. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kwalitatieve of een kwantitatieve onderzoeksvraag, of je kunt beide combineren.

Mogelijke onderzoeksvragen zijn:

-

Wat is het effect van de gekozen app(s) op positieve emoties en welbevinden?

-

Zit er een verschil in effectiviteit tussen de apps?

-

Wat zijn de positieve en negatieve ervaringen van deelnemers met de apps?

-

Is een bepaalde app meer geschikt voor een bepaalde groep mensen? Wat bepaalt dat?

-

Hoe vaak gebruiken de deelnemers de verschillende apps? Is er een relatie tussen effectiviteit en gebruik? Zit er een verschil in gebruik tussen de apps? Waar ligt dat aan?

Wie zoeken we? Studenten met interesse in nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg m.b.t. technologie. Het hebben van/toegang hebben tot een smartphone of tablet maakt het doen van deze opdracht een stuk gemakkelijker!

Begeleiders:

Jochem Goldberg, MSc