PM20

Gebruikerservaringen bij ACT behandeling van chronische pijn in het ZGT, Almelo

Type opdracht (Ba/Ma): Ma

In –of extern?: Intern

Omvang (10 EC / 30 EC): 10 EC

Hoeveel studenten mogelijk? 1

Type onderzoek: kwalitatief

Opdrachtomschrijving:

Op de PAAZ-afdeling van het ZGT in Almelo is gestart met het aanbieden van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) aan mensen met chronische pijn. De behandeling wordt in een groep aangeboden.

ACT is een derde generatie gedragstherapie waarin inzichten uit de gedragstherapie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness-based therapieën worden geïntegreerd. Bij ACT ligt de nadruk niet op pijn­controle, maar op doen wat ertoe doet in het leven ondanks pijn en beperkingen. Centraal uitgangspunt is dat veel lijden wordt veroorzaakt door pogingen om pijnlijke ervaringen en emoties te vermijden. Daarom is ACT een krachtige therapievorm bij chronische pijn. Het is niet mogelijk om pijn te vermijden, sterker nog: chronische pijnklachten blijven mede in stand of verergeren door pogingen pijn te vermijden. Voor herstel of verbetering van functioneren is het noodzakelijk dat patiënten deze vermijdings­strategieën opgeven en zich richten op de waardevolle zaken van hun leven.

In het ZGT wil men op den duur de effectiviteit van deze behandelingen onderzoeken. Als eerste stap willen we de ervaringen van gebruikers onderzoeken en behandelaars onderzoeken middels kwalitatief onderzoek zodat het programma kan worden bijgesteld als dat nodig blijkt.

Wie zoeken we?

Een masterstudent met affiniteit met kwalitatief onderzoek, goede beheersing van de Nederlandse taal en affiniteit met of kennis van ACT.

Begeleider(s):

Begeleider UT: nader te bepalen

Begeleider ZGT: dhr. AAG van den Ende, psychiater