PM25

Wat maakt het ophalen van dierbare herinneringen nu zo effectief? En kan dit goed worden gedaan door getrainde vrijwilligers?

Type opdracht (Ba/Ma): Master (10 EC)

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 2

Type onderzoek: combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek

Opdrachtomschrijving:

Het is bekend dat het ophalen van mooie, persoonlijke herinneringen een aantrekkelijke en laagdrempelige manier is voor ouderen om te werken aan hun welbevinden. Het ophalen van dergelijke dierbare herinneringen kan getraind worden om het welbevinden nog verder te bevorderen. De vraag hierbij is hoe specifiek deze herinneringen zouden moeten worden geformuleerd.

De opdracht is onderdeel van een studie naar effectiviteit van “Dierbare herinneringen”. Deze interventie bestaat uit vijf gesprekken van drie kwartier waarin een getrainde vrijwilliger vragen stelt over herinneringen aan eenmalige, positieve gebeurtenissen. De thema’s van de vijf gesprekken zijn: introductie en kennismaking, kindertijd, jeugd, volwassenheid en het leven in het algemeen.

In je analyse ga je kijken naar het ophalen van de dierbare herinneringen gedurende de gesprekken. Daartoe worden gesprekken van willekeurig gekozen deelnemers opgenomen, getranscribeerd en gecodeerd op specifieke positieve herinneringen. De variatie in opgehaalde herinneringen wordt vervolgens gerelateerd aan het welbevinden van de ouderen. Een andere mogelijke opdracht is dat je gaat kijken in hoeverre de getrainde vrijwilligers de interventie goed kunnen uitvoeren.

Wie zoeken we? Voor deze opdracht zijn we op zoek naar twee masterstudenten PPT, die affiniteit hebben met ouderen.

Begeleider(s): Nog niet bekend, in ieder geval Jojanneke Korte (j.korte@utwente.nl) als 1e of 2e begeleider