PM25

Hoe specifiek zou een dierbare herinnering moeten zijn om het welbevinden bij ouderen te bevorderen?

Type opdracht (Ba/Ma): Master

Omvang: 10 EC

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 2

Type onderzoek: kwalitatief

Opdrachtomschrijving:

Het is bekend dat het ophalen van mooie, persoonlijke herinneringen een aantrekkelijke en laagdrempelige manier is voor ouderen om te werken aan hun welbevinden. Het ophalen van dergelijke dierbare herinneringen kan getraind worden om het welbevinden nog verder te bevorderen. De vraag hierbij is hoe specifiek deze herinneringen zouden moeten worden geformuleerd.

De opdracht is onderdeel van een studie naar effectiviteit van “Dierbare herinneringen”. Deze interventie bestaat uit vijf gesprekken van drie kwartier waarin een vrijwilliger vragen stelt over herinneringen aan eenmalige, positieve gebeurtenissen. De thema’s van de vijf gesprekken zijn: introductie en kennismaking, kindertijd, jeugd, volwassenheid en het leven in het algemeen.

In een kwalitatieve analyse ga je kijken naar het ophalen van de dierbare herinneringen gedurende de gesprekken. Daartoe worden gesprekken van 10 willekeurig gekozen deelnemers opgenomen, getranscribeerd en gecodeerd op specifieke positieve herinneringen. De variatie in opgehaalde herinneringen wordt vervolgens gerelateerd aan het welbevinden van de ouderen.

Wie zoeken we? Voor deze opdracht zijn we op zoek naar twee masterstudenten PPT, die affiniteit hebben met ouderen en kwalitatief onderzoek.

Begeleider(s): Nog niet bekend, in ieder geval Jojanneke Korte (j.korte@utwente.nl) als 1e of 2e begeleider