PM23

HOE TOEKOMSTIGE TECHNIEK JE LEVEN EN IDENTITEIT VERANDERT

Type opdracht: MA

In –of extern?: Intern

Meerdere studenten mogelijk? Ja (2 studenten)

Zelf data verzamelen? Ja

Type onderzoek: Kwalitatief en narratief onderzoek

Achtergrondinformatie

In het Levensverhalenlab van de UT, het Nederlandse kenniscentrum op het terrein van narratieve psychologie en de gezondheidszorg, wordt onderzoek gedaan naar de perspectieven en ervaringen van gebruikers met zorg en technologie. Die perspectieven en ervaringen worden in kaart gebracht via verhalen over het heden, verleden of de toekomst.

Korte beschrijving van het onderzoek

We leven in een samenleving waarin technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. Denk aan de ontwikkeling van mobiele applicaties, digitalisering, robots, en technologische zorginnovaties. Hoe veranderen deze ontwikkelingen het leven van mensen? Hoe kunnen zij hiermee omgaan op een veerkrachtige en gezonde manier? Welke technologische ontwikkelingen verwelkomen mensen als verbetering van hun kwaliteit van leven en welke ontwikkelingen zien zij als bedreiging? In dit onderzoek ga je zelf, in een groepje studenten, verhalen verzamelen (via een online tool) over toekomstige techniek en hoe die het leven van mensen zou kunnen of moeten veranderen. Daarna analyseert iedere student de verzamelde data vanuit een eigen deelvraag op basis van narratief of kwalitatief onderzoek.

Startdatum: September 2014.

Als je geïnteresseerd bent in deze opdracht, neem dan contact op met Sanne Lamers.

Wie zoeken we?

Studenten met eigen initiatief en doorzettingsvermogen die het leuk vinden om zelfstandig deelnemers te werven voor hun onderzoek. Kennis van het softwareprogramma Atlas.ti (voor het doen van kwalitatieve analyses) of de bereidheid dit programma te leren tijdens het afstudeertraject.

Wat bieden we?

De kans om bij te dragen aan vernieuwend onderzoek op het snijvlak van narratieve psychologie en technologie.

Meer info?: Anneke Sools

Begeleider: Anneke Sools (PGG)