PB16 - LIVIO - Museum de Scheper - Onderzoek naar reminiscentiekoffers

PB16 - LIVIO/Museum de Scheper: Onderzoek naar reminiscentiekoffers

Type opdracht Ba

In –of extern? Extern, standplaats Eibergen

Max aantal studenten 2

Zelf data verzamelen Ja

Type onderzoek Kwalitatief onderzoek

Opdrachtomschrijving:

Achtergrond:

In de ouderenzorg wordt steeds meer gewerkt met de levensverhalen en herinneringen van oudere cliënten. Aandacht voor de individuele verhalen kan bijdragen aan een meer persoons- en belevingsgerichte zorg. Een methode die daarbij kan helpen is het werken met zogeheten reminiscentie-koffers: koffers gevuld met objecten uit vroegere tijden die herinneringen kunnen wekken en verhalen kunnen oproepen. Museum de Scheper, een historisch museum in Eibergen, heeft een uitgebreide collectie objecten uit het dagelijks leven van vroeger. Zorgorganisatie Livio is geïnteresseerd in het toepassen van reminiscentiekoffers.

Onderzoeksvraag:

In deze opdracht ga je een ontwerp maken van een interventie: welke objecten moeten worden opgenomen in koffers en hoe moeten die worden ingezet?

Methode:

Je gaat interviews houden met verschillende betrokkene, zoals vrijwilligers bij het museum, personeel en bewoners van een zorginstelling, en experts op het gebied van het werken met herinneringen. OP basis van de interviews maak je een ontweerp van de inhoud en het gebruik van de reminiscentiekoffers.

Wie zoeken we?

Studenten die affiniteit hebben met kwalitatieve interviewmethoden.

Meer info?:

Jojanneke Korte (Livio), j.korte@utwente.nl

Begeleider:

Gerben Westerhof