PB03

Wat zijn de persoonlijke ervaringen van ouderen en getrainde vrijwilligers bij het ophalen van dierbare herinneringen?

Type opdracht (Ba/Ma): Bachelor

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 1

Type onderzoek: kwalitatief onderzoek

Opdrachtomschrijving:

Het is bekend dat het ophalen van mooie, persoonlijke herinneringen een aantrekkelijke en laagdrempelige manier is voor ouderen om te werken aan hun welbevinden. Het ophalen van dergelijke dierbare herinneringen kan getraind worden om het welbevinden nog verder te bevorderen. De vraag hierbij is of betrokkenen zelf ook van mening zijn of dit een goede interventie is; je gaat op zoek naar hun persoonlijke ervaringen hierbij.

De opdracht is onderdeel van een studie naar effectiviteit van “Dierbare herinneringen”. Deze interventie bestaat uit vijf gesprekken van drie kwartier waarin een getrainde vrijwilliger vragen stelt over herinneringen aan eenmalige, positieve gebeurtenissen. De thema’s van de vijf gesprekken zijn: introductie en kennismaking, kindertijd, jeugd, volwassenheid en het leven in het algemeen.

In je onderzoek ga je kijken naar de persoonlijke ervaringen van zowel de deelnemende ouderen als de vrijwilligers die de interventie uitvoeren. Je gaat bij beide interviews afnemen. Een belangrijke onderzoeksvraag hierbij zal zijn of de ouderen en vrijwilligers tevreden zijn over de werkwijze. Deze ervaringen zullen worden meegenomen in een te ontwikkelen draaiboek voor zorginstellingen die de interventie zullen gaan aanbieden.

Wie zoeken we? Voor deze opdracht zijn we op zoek een bachelorstudent, die affiniteit heeft met ouderen en kwalitatief onderzoek.

Begeleider(s): Nog niet bekend, in ieder geval Jojanneke Korte (j.korte@utwente.nl) als 1e of 2e begeleider