PB02

Waarom is het zinvol om dierbare herinneringen op te halen?

Type opdracht (Ba/Ma): Bachelor

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 3

Type onderzoek: kwantitatief onderzoek

Opdrachtomschrijving:

Achtergrondinformatie

Ben jij op zoek naar een leuke opdracht in de praktijk? Dan is dit echt iets voor jou! Je gaat namelijk deelnemen aan een lopend onderzoek binnen instellingen voor ouderenzorg. In dit onderzoek staat het belang van dierbare herinneringen voor het welbevinden van ouderen centraal. Het is bekend dat het ophalen van persoonlijke herinneringen een aantrekkelijke en laagdrempelige manier is voor ouderen om te werken aan hun welbevinden.

Korte beschrijving van de opdracht

De opdracht is onderdeel van een studie naar effectiviteit van “Dierbare herinneringen”. Deze interventie bestaat uit vijf gesprekken van drie kwartier waarin een vrijwilliger vragen stelt over herinneringen aan eenmalige, positieve gebeurtenissen. De thema’s van de vijf gesprekken zijn: introductie en kennismaking, kindertijd, jeugd, volwassenheid en het leven in het algemeen. Om de effectiviteit te onderzoeken van deze interventie zal worden gekeken naar verschillende uitkomstmaten die te maken hebben met het welbevinden van ouderen; positieve geestelijke gezondheid, gevoelens van controle, depressie- en angstklachten en eenzaamheid. Daarnaast zal worden gekeken voor welke ouderen de interventie het meest geschikt is en hoe de effecten precies tot stand komen.

Wie zoeken we?

Voor deze opdracht zijn we op zoek naar 3 bachelorstudenten die het vak Psychodiagnostiek hebben gevolgd. Bij de dataverzameling ga je zelf naar de ouderen toe om vragenlijsten bij hen af te nemen, waarbij bovengenoemde uitkomstmaten worden gemeten. Je ontvangt een korte training voor het correct afnemen van de vragenlijst.

Begeleider(s): Nog niet bekend, in ieder geval Jojanneke Korte (j.korte@utwente.nl) als 1e of 2e begeleider