GB07

Hoe en in welke vorm is eHealth succesvol inzetbaar voor zelfmanagement bij COPD patiënten?

Type opdracht: Ba

In –of extern?: Intern

Hoeveel studenten mogelijk? 1

Aantal EC? 15 EC

Zelf data verzamelen? Nee

Type onderzoek: kwalitatief onderzoek

Opdrachtomschrijving:

COPD patiënten hebben moeite om de medicatietherapie vol te houden. Deels omdat ze het een belasting vinden om elke dag de medicatie in te nemen, deels omdat ze onvoldoende gestimuleerd worden om ook medicatie te gebruiken op momenten dat zij zich goed voelen.

Zelfmanagement programma’s kunnen van invloed zijn op therapietrouw, daarbij kan eHealth ingezet worden om bijvoorbeeld patiënten dagelijks te monitoren en hen persoonlijke en op maat toegesneden feedback te geven.

Op dit moment is echter nog niet helder hoe zelfmanagement via eHealth succesvol in een behandelprogram ingebed kan worden (denk b.v. aan blended care).

Je voert een analyse uit van reeds verzamelde kwalitatieve data (open coding) met als doel kennis te verzamelen over hoe een behandeling via eHealth gericht op zelfmanagement van medicatie vorm kan krijgen. De data-analyse wordt gebruikt om aanbevelingen te doen voor inbedding van eHealth in een behandeling van COPD. De data zijn afkomstig van interviews van artsen en patiënten met COPD.

Wie zoeken we?

Studenten die analytisch ingesteld zijn, systematisch werken en interesse hebben in kwalitatief onderzoek naar eHealth..

Begeleider: Prof dr J van Gemert-Pijnen, j.vangemert-pijnen@utwente.nl ; Nienke Beerlage-de Jong (MSc).