GB07

GB07 - De nicotinevrije sigaret: onderzoek naar de kansen voor dit nieuwe tabaksproduct voor cannabisgebruikers

Type opdracht:

Ba

In –of extern?:

Intern

Max aantal studenten?

2

Zelf data verzamelen?

Ja

Type onderzoek:

Kwalitatief of kwantitatief

Opdrachtomschrijving:

Binnenkort wordt in Nederland een nieuwe sigaret gelanceerd: de Dutch Magic, waarvan de tabak nagenoeg volledig vrij is van nicotine. Dit merk is al enkele jaren op de markt in o.a. de VS en wordt daar vooral toegepast als hulpmiddel bij stoppogingen. Uit enkele studies zijn ook veelbelovende resultaten gekomen dat deze sigaret de kans op stoppen kan verhogen. In Nederland zal dit tabaksmerk echter als gewoon tabaksproduct verkocht worden. De vraag is dan ook wat voor doelgroepen hier vraag naar zullen hebben.

Een van deze mogelijke doelgroepen zijn cannabis gebruikers. Cannabis wordt meestal met een joint geconsumeerd, waarin ook tabak wordt verwerkt. Hierdoor zijn veel cannabisgebruikers, al of niet ongewild, ook tabaksrokers en is er bij velen ook sprake van nicotineverslaving en roken ze tabak naast hun joints. In principe kan de nicotinevrije tabak voor deze doelgroep, dus de cannabisgebruikers die geen tabaksroker willen zijn, een interessante optie zijn. Hiermee zouden ze hun joints kunnen roken zonder risico op een nicotineverslaving. Ook voor coffeeshophouders is dit nieuwe product interessant.

In dit thema is zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek mogelijk:

·

Kwalitatief: Hoe ervaren cannabisgebruikers die normaal hun cannabis in een joint roken, gebruik van de Dutch Magic? Is het effect van de joint anders zonder de nicotinedosis? Beïnvloedt het hun drang naar nicotine buiten het blowen om?

·

Kwantitatief: In surveyonderzoek willen we meer inzicht krijgen in de verwachtingen van de doelgroep (zowel gebruikers coffeeshopklanten als –houders) ten aanzien van dit nieuwe product. Welke groepen zijn geïnteresseerd en op grond van welke sociaal-cognitieve determinanten kunnen we dit verklaren?

Wie zoeken we?

Studenten met interesse in dit thema en die bereid zijn op locatie (in coffeeshops) actief op zoek te gaan naar respondenten voor dit onderzoek

Wat bieden we?

Afwisselend onderzoek naar een actueel onderwerp dat binnenkort weleens veel media-aandacht zou kunnen krijgen. Je maakt daarbij ook kennis met enkele landelijke instituten die op dit onderwerp actief zijn.

Meer info

Marcel Pieterse (m.e.pieterse@utwente.nl)

Begeleider:

Marcel Pieterse (m.e.pieterse@utwente.nl)

Extra

Becker KM, Rose JE, Albino AP. 2008. Nicotine Tob Res 10(7):1139-48.

Benowitz NL et al 2007. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 16(11):2479-85

Donny EC, Houtsmuller E, Stitzer ML. 2007. Addiction 102:324-34.

Hatsukami DK, et al 2010. Addiction 105:343-355

Walker N, et al. 2012. Addiction. March 30. [Epub ahead of print]