GB06

GB06 - Stoppen met roken bij COPD patienten in het MST – the REDUQ Study.

Type opdracht:

Ba

In –of extern?:

Intern

Max aantal studenten?

2

Zelf data verzamelen?

ja

Type onderzoek:

Kwalitatief

Opdrachtomschrijving:

In het ziekenhuis in Enschede (Medisch Spectrum Twente) loopt een RCT waarin we de effectiviteit van een innovatief stoppen-met-roken programma voor rokende COPD patiënten onderzoeken. In dit programma worden hardnekkige rokers die ondanks de beschikbare hulpmiddelen niet succesvol gestopt zijn, via een “reduction-to-quit” aanpak ondersteund om hun rookgedrag zoveel mogelijk te minderen en zo schade te beperken. Uiteindelijk doel is hen te hermotiveren om geheel te stoppen met roken. Op basis van de al beschikbare longitudinale data van deze RCT zijn diverse onderzoeksvragen mogelijk voor een bachelorthese. Daarnaast zal de student actief meehelpen bij het verzamelen van nieuwe kwalitatieve en kwantitatieve data.

Voorbeelden van mogelijke onderzoeksvragen zijn:

·

Therapietrouw: Welke rol speelt therapietrouw in het verklaren van succesvolle gedragsverandering? En welke kenmerken voorpellen therapietrouw aan de interventie?

·

Voorspellers van lange termijn succes: welke kenmerken voorspellen succesvol minderen met roken in de eerste 12 maanden en het volledig stoppen met roken na 18 maanden ?

Wie zoeken we?

Studenten met interesse voor het thema (rookverslaving bij chronische longpatiënten) die bereid zijn regelmatig op locatie aanwezig te zijn

Wat bieden we?

Omdat dit onderzoek valt onder het promotieonderzoek van een van de promovendi van onze afdeling (Petra Hagens) is dit in principe een interne opdracht. Echter, omdat het onderzoek zelf plaatsvindt in het MST ziekenhuis, zal een deel van de werkzaamheden in het MST plaatsvinden en zal de student ook een formele stageplaats in het MST krijgen. Dit biedt voor de student een unieke gelegenheid ervaring op te doen met het doen van klinisch onderzoek en de patiëntenzorg op de longafdeling.

Meer info

Petra Hagens, p.hagens@utwente.nl

Meer informatie over het lopende RCT onderzoek kun je vinden op:

http://www.trialregister.nl/trialreg/admin/rctview.asp?TC=2227

Begeleider:

Marcel Pieterse (m.e.pieterse@utwente.nl)