Nikos - innovatie en ondernemerschap

Het Nederlandse instituut voor kennis intensief ondernemerschap.

De vakgroep NIKOS (the Netherlands Institute for Knowledge Intensive Entrepreneurship) staat onder leiding van vakgroep voorzitter Petra de Weerd-Nederhof en wetenschappelijk directeur Aard Groen. De vakgroep doet onderzoek op het gebied van ondernemerschap en innovatie in een internationale context en op specifieke gebieden. Denk aan Corporate Ondernemerchap of Sociaal Ondernemerschap. Wij verenigen onderzoek, onderwijs, ondersteuning bij ondernemerschap en consultancy. Onze kern is valorisatie, het omzetten van kennis in commercieel haalbare producten, diensten en processen. Dit bereiken wij door het ondersteunen van kennisontwikkeling en het stimuleren van ondernemerschap. Niet alleen voor studenten, afgestudeerden en onderzoekers die willen ondernemen, maar ook voor start-ups en bestaande gevestigde bedrijven die behoefte hebben aan innovatie. In de toekomst willen wij graag ons lab voor ondernemerschap ontwikkeling verder ontwikkelen (VentureLab) en zullen wij meer gespecialiseerde programma’s opzetten.Onze activiteiten bouwen voort op de missie van de UT: ‘high-tech, human touch’. Ons team bestaat uit ongeveer 45 medewerkers onder wie 35 (aankomend) wetenschappers.

Educatie

NIKOS bundelt de UT-expertise van Innovatief ondernemen, Marketing, Strategisch Management en Internationaal Management.  

Wij willen excellent onderwijs aanbieden voor onze doelgroepen en belanghebbenden:

  • Bachelor, master en PhD studenten
  • Bedrijven en beleidsmakers op lokaal, regional en (inter)nationaal niveau

ONDERZOEK

Centraal in NIKOS’ onderzoek staat het 4S model van “entrepreneurship in networks” dat werd ontwikkeld door Aard Groen – professor innovatief ondernemen en wetenschappelijk directeur NIKOS.  

Valorisatie

VentureLab International is opgericht door NIKOS en actief in Noord Nederland (VentureLab North) en Oost Nederland (VentureLab East). Wij bieden een op onderzoek gebaseerd ontwikkelingsprogramma aan voor technologische startups en een bedrijfsgroei versneller voor gevestigde high-tech bedrijven. Wij kunnen dit aanbieden in een bewezen (300 participanten) één jaar programma of modulair zodat het aan de specifieke behoeften van uw bedrijf kan voldoen.

Meer informatie over onze vakgroep is beschikbaar op onze Engelstalige website. 

De vakgroep NIKOS staat voor innovatie en ondernemerschap en is een Nederlands instituut voor kennisintensief ondernemerschap, onder leiding van Petra de Weerd-Nederhof en Aard Groen. Voor de versterking van valorisatie heeft NIKOS VentureLab International opgericht.