Anke Verbaarschot wint SLF Afstudeerprijs

25 oktober 2011

Het Service Logistics Forum (SLF) heeft tijdens de Service Logistics Summit op 19 oktober in Sint Michielsgestel de SLF Afstudeerprijs 2011 toegekend aan Anke Verbaarschot. Zij is dit jaar afgestudeerd bij de vakgroep Operationele Methoden voor Productie en Logistiek van de Universiteit Twente (faculteit Management en Bestuur) met het onderwerp: “Last Time Buy and Reuse at Océ”. Deze prijs is nu voor de vierde keer uitgereikt en is bedoeld voor afstudeerders van universiteiten en hogescholen. De winnares mocht de prijs ontvangen in het bijzijn van Aafke Visser-van Boekel van Océ en haar supervisors van de universiteit, Dr. Matthieu van der Heijden en Dr. Ahmad Al Hanbali.

Dat het vakgebied Service Logistiek een sterk groeiende belangstelling heeft mag blijken uit het aantal inzendingen. Juryvoorzitter Ben Gräve, sinds dit jaar ook SLF voorzitter, memoreerde tijdens de feestelijke uitreiking dat vier jaar geleden er slechts drie inzendingen waren van drie universiteiten en nu al negen inzendingen van zes universiteiten en hogescholen. Dit jaar voor het eerst heeft de jury drie finalisten geselecteerd die tijdens deze summit ook de gelegenheid kregen om hun scriptie te presenteren aan een zeer geïnteresseerd publiek. Het is uniek dat dit jaar de top drie uit vrouwen bestaat. Xiao Lin en Karin Vernooij van de Technische Universiteit Eindhoven waren de andere twee finalisten en kregen beiden uit handen van Gräve een eervolle vermelding.

Het winnende rapport van Verbaarschot behandelt de problematiek van “last time buy” van reserveonderdelen. Bij Océ heeft zij een nieuwe methodiek ontwikkeld om de hoeveelheden onderdelen die tijdens een “last time buy” worden besteld te verminderen zonder de servicegraad te verlagen. Naast een verbeterde vraagvoorspelling heeft zij ook het structurele gebruik van te repareren onderdelen uit de retourstromen toegevoegd. Het resultaat van dit onderzoek geeft aan dat Océ de inkoopkosten van deze onderdelen met ca 22% kan reduceren.

De jury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit hoger onderwijs, bedrijfsleven en SLF. In haar eindoordeel heeft de jury laten meewegen dat dit een zeer complex service logistiek onderwerp is en dat de aanpak innovatief is. Door de reductie van overtollige ‘end-of-life’ voorraad draagt het resultaat ook bij aan de duurzaamheiddoelstelling. Bovenal wordt het resultaat van dit onderzoek sterk gewaardeerd vanwege de zeer praktische toepasbaarheid en de gerelateerde belangrijke besparingen bij Océ. De ontwikkelde methodiek is zeker ook toepasbaar in andere bedrijven met vergelijkbare problematiek.