BATMAN maakt Rotterdamse haven slimmer

Project BATMAN ontvangt IDVV-prijs

30 september 2011

Op dinsdag 4 oktober reikt minister Melanie Schultz van Haegen tijdens de innovatie-estafette in de Van Nelle Ontwerpfabriek een prijs van 300 k euro uit aan het project BATMAN, het intelligente planningssysteem voor de binnenvaart. Het consortium onder leiding van de Universiteit Twente is als één van de drie prijswinnaars voor de categorie verkeers- en transportmanagement containerbinnenvaart uit dertien inzendingen verkozen. De wedstrijd is georganiseerd door het IDVV van Rijkswaterstaat.

De Nederlandse overheid moedigt het transport over water aan. Een te groot deel van het transport gaat over de weg. Transport over water verlaagt de drukte op de snelwegen en is duurzamer. Om die reden schreef Rijkswaterstaat een prijsvraag uit voor het beste project dat het aandeel van transport over water flink laat groeien.

Lid van het consortium zijn de Universiteit Twente, CAPE groep en Portbase. Partners van het project zijn terminals waaronder CTT en MISCOBIVA, een samenwerkingsverband van binnenvaarders. Het project draagt de veelbelovende naam BATMAN (BArge - Terminal Multi Agent Network). BATMAN gaat zorgen voor een betere afstemming tussen de grote zeeterminals in de haven en de binnenvaart. Door het winnen van deze IDVV prijsvraag kan de realisatie van het systeem in de haven starten. In twee jaar wordt het project afgerond.

UT-hoogleraar Jos van Hillegersberg is enthousiast: "hiermee starten we een uniek project. Er is in de wereld veel onderzoek gedaan naar multi-agent technologie in het lab, maar het succes bij toepassing in de praktijk kunnen we nu in dit project onderzoeken. De goede samenwerking tussen de logistieke onderzoekers waaronder Martijn Mes in de groep van prof. Henk Zijm en de Informatiesysteem onderzoekers in mijn vakgroep krijgt hiermee ook een mooi vervolg". Software agenten zijn kleine computerprogramma's die zelfstandig plantaken kunnen uitvoeren in opdracht van binnenvaartoperators of terminals. De softwareagenten spelen een vraag en antwoordspel zoals menselijke planners dat nu ook doen, maar dan vele malen sneller. Hierdoor kunnen planningen tussen schippers en terminals sneller worden gemaakt en aangepast in het geval van verstoring of vertraging.

De Universiteit Twente ontwikkelde in een eerder onderzoek een prototype van een intelligent software systeem om de coördinatie tussen terminals en binnenvaart flink te verbeteren. Het proefschrift wat UT onderzoeker Albert Douma hierover schreef won meerdere prijzen. In simulaties werd aangetoond dat de wachttijden voor schepen door het gebruik van een intelligent software systeem aanmerkelijk afnemen. Planners en management uit de haven raakten overtuigd door het spelen van een "serious game" ontwikkeld door de universiteit.

Meer informatie

Contactpersoon vakgroep ISCM: prof. J. van Hillegersberg, 053-4893912