Cursus Doelbewust

Nieuwe cursus maakt leven met reuma makkelijker
Universiteit Twente zoekt deelnemers voor cursus over optimaal leven met reuma

Patiënten met ontstekingsreuma kunnen in het dagelijkse leven veel hinder ondervinden van hun aandoening. Werken, sporten of het onderhouden van sociale contacten, gaat soms moeilijk of helemaal niet meer. Hierdoor kunnen mensen sombere gevoelens ontwikkelen. Roos Arends, van de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente, ontwikkelde, samen met collega's, patiënten en verpleegkundigen, de cursus Doelbewust!. Hierin leren de cursisten om te gaan met hun aandoening zodat ze beter kunnen deelnemen aan de samenleving en sombere gevoelens minder snel de kop op steken.

De cursus is bestemd voor mensen met ontstekingsreuma, zoals: reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, artritis psoriatica, jicht en systeemziektes. In het voorjaar zijn de eerste groepen gestart in Ede en Enschede.

Roos Arends: "Van de eerste deelnemers hebben we veel enthousiaste reacties ontvangen. De cursus wordt in groepsverband gegeven en de cursisten herkennen zich in de verhalen van anderen. Dit biedt hen veel steun. Eén cursist gaf bijvoorbeeld aan dat ze al vijf jaar met haar ziekte worstelde, de cursus gaf haar weer een perspectief voor de toekomst."

Gratis deelname
Wetenschappers van de Universiteit Twente doen onderzoek naar de effectiviteit van de cursus, deelname is om deze reden gratis. Voor het onderzoek wordt aan de deelnemers gevraagd om vragenlijsten in te vullen. Deze worden uiteraard geheel vertrouwelijk behandeld.

De cursus
De cursus Doelbewust! bestaat uit zes groepsbijeenkomsten van twee uur, verzorgd door reumaverpleegkundigen. Daarnaast krijgen de deelnemers opdrachten mee voor thuis.
De cursus wordt aangeboden in de volgende ziekenhuizen: Medisch Spectrum Twente, Enschede; Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede; Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk; en St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg.

Meer informatie

Aan de linkerkant van deze pagina kunt u klikken op het kopje Informatie over deelname aan de cursus en het onderzoek. Hier kunt u de informatiebrief voor deelnemers downloaden. Kies het ziekenhuis uit uw regio om de informatie die voor u van toepassing is te lezen.