Informatie voor deelnemers

Op dit moment is aanmelden voor het onderzoek of de cursus niet meer mogelijk. De cursussen in het kader van het onderzoek zijn afgesloten. Voor informatie over mogelijke toekomstige cursussen kunt u contact opnemen met mevrouw Roos Arends: r.y.arends@utwente.nl.

Doelbewust! is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Twente. De cursus is erop gericht mensen te ondersteunen bij het omgaan met reuma. Deelnemers leren vaardigheden voor het omgaan met doelen die moeilijker zijn (geworden) door de reuma. De onderzoekers van de Universiteit Twente doen onderzoek naar de effectiviteit van de cursus en mensen met ontstekingsreuma kunnen hierdoor gratis deelnemen.

Wat is het? Doelbewust! is een groepscursus, begeleid door een ervaren en speciaal getrainde reumaverpleegkundige. Er zijn 6 groepsbijeenkomsten van 2 uur. Ook maakt u thuis een aantal korte opdrachten.

Voor wie is het? De cursus is bedoeld voor mensen met ontstekingsreuma. Ook mensen die geen patiënt zijn in een van de genoemde ziekenhuizen kunnen deelnemen. U wordt gevraagd van tevoren een korte vragenlijst in te vullen, waarmee de onderzoekers kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor deelname.

Ontstekingsreuma? Als u niet zeker bent of uw vorm van reuma onder ontstekingsreuma valt, kunt u zich gewoon aanmelden. De onderzoekers laten u dan weten of u mee kunt doen. Een aantal veelvoorkomende soorten van ontstekingsreuma zijn bijvoorbeeld: reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica.

Waar en wanneer? De cursus wordt in vier ziekenhuizen gegeven: het Medisch Spectrum in Enschede, het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Wat houdt het onderzoek in? U vult voor het onderzoek vier maal thuis een vragenlijst in. Uw gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Via de links hieronder kunt u de informatiebrief voor deelnemers downloaden. Kies het ziekenhuis uit uw regio om de informatie die voor u van toepassing is te lezen.