Human Factors

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Flickr_-_Official_U.S._Navy_Imagery_-_Doctors_perform_surgery_together..jpg

Is stress draagbaar te meten? Een studie naar de validiteit van fysiologische metingen met de E4 wearable.

Je voelt je gestrest, je hart gaat sneller kloppen, je voelt het zweet letterlijk in je nek staan. Iedereen strest wel eens. Maar er zijn ook andere redenen waardoor je hartslag en zweet niveau omhoog gaan, zoals een zware cognitieve taak, bepaalde emoties, noem maar op. Mogelijk heb je het zelf dan alleen minder door. Tegenwoordig is de technologie zover ontwikkeld dat we met wearables zweetniveau (electrodermal acitvity, EDA) en hartslag (hart rate volume, HRV) real-time kunnen meten. Door de data naar een tablet of mobiel te streamen kun je direct de fysiologische reacties van mensen zien. Deze wearables zijn ook steeds kleiner en makkelijker te dragen. De net nieuwe E4 van Empatica is een voorbeeld van zo’n wearable (zie hieronder). Hij moet nog goed gevalideerd worden en daar hebben we jou voor nodig.

https://static-content.empatica.com/YFVL9/img/e4/e4-back.pnghttps://static-content3.empatica.com/YFVL9/img/e4/e4-front_light.png

Voor deze opdracht ga je een aantal stresstaken afnemen bij participanten. Een voorbeeld van een stresstaak is de Sing-a-song stresstest. Tijdens dit experiment zien proefpersonen op een scherm een aantal taken die ze daarna moeten uitvoeren. Een van de taken is het verzinnen van een liedje dat ze vervolgens moeten zingen. Dit verhoogt stress behoorlijk. Het is ook een redelijk korte en makkelijk uit te voeren taak.

Deze taken gaan we dan uitvoeren terwijl mensen de E4 en meer standaard, reeds gevalideerde (niet wearable) sensoren dragen. De vraag is in hoeverre met de E4 net zo goed de fysiologische reacties als gevolg van stressoren kunnen worden gemeten als met de standaard sensoren.

Binnen dit onderzoek kun je in overeenstemming met de begeleiders je eigen specifieke richting kiezen. Vind je het bijvoorbeeld leuk alles te weten te komen over het effect van stressoren op iemands fysiologie en hoe dat verschilt met zijn/haar stressgevoel? Of ga jij juist uitzoeken wat de verschillen tussen mensen zijn?  Kort om er zijn veel verschillende mogelijkheden.

We zoeken een enthousiaste student met interesse in fysiologische maten en stress. Het onderzoek wordt begeleid door MSc Erika van Lier en Dr. Matthijs Noordzij. De data zal geanalyseerd worden met Python en/of Matlab. Ervaring met deze programma’s is een pre maar zeker geen eis.
Aantal studenten dat mee kan doen aan deze opdracht: Er kunnen twee bachelor studenten meedoen aan deze opdracht.

Referenties:

https://www.empatica.com/e4-wristband

Brouwer, A. M., & Hogervorst, M. A. (2014). A new paradigm to induce mental stress: the Sing-a-Song Stress Test (SSST). Frontiers in neuroscience8.