Verslag bedrijfsbezoek Hessing Supervers (22 juni 2009)

Verslag bedrijfsbezoek aan Hessing Supervers (Zwaagdijk Oost NH)

Georganiseerd door Jan Smit

Op 22 juni 2009 hadden we een indrukwekkend bedrijfsbezoek bij Hessing BV. Bijna iedereen komt dagelijks in aanraking met hun producten en dus werd het hoog tijd om als bedrijfskundigen de productie- en bedrijfsprocessen eens wat nader onder de loep te nemen!

Het thema van de middag was Just in Time en dat werd door de meeste bezoekers waar gemaakt waarna we in de voormalige kantine van het bedrijf werden verwelkomd met een lekkere kop thee en een enerverend woordje van een van de 3 directeuren.

De vader van de 3 directeuren, de oprichter, staat nog steeds om 6 uur op en staat om halfzeven aan de boerenkool snijlijn. In een generatie vanuit een geïmproviseerde ruimte achter vader zijn woonhuis in de kas naar een bedrijf met ca. 1000 werknemers en meer dan 100 miljoen omzet.

Zijn 3 zoons zijn er in geslaagd de valkuilen die een groei van 10 – 30 % per jaar met zich meebrengt goed te omzeilen en zich te positioneren als een van de top bedrijven in verse gesneden en verpakte groente.

’s Avonds om 7 uur komen de laatste bestellingen binnen van supermarkten over het hele land en gedurende de nacht de volgende dag om 6 uur rijdt de vloot koelvrachtauto’s uitgeladen met per supermarkt gesorteerde karretjes met een voor die supermarkt besteld assortiment verse gesneden verpakte groente. Een enorme klus, want groente is zeer beperkt houdbaar en als het mes erin wordt gezet al helemaal. In de zomer komen de prei, wortelen, uien, sla etc. etc. van de koude grond maar in voor en naseizoen en de winter eten wij producten uit Spanje, Italië en nog veel verder weg, die just in time moeten worden verscheept om precies op het goede ogenblik bij Hessing de poort binnengereden te worden. En dat terwijl de consument grillig is, wordt het in het weekend mooi weer en komt de BBQ op het grasveld, dan is de gesneden slamix niet aan te slepen. Maar regent het toch dan......

Het was zeer boeiend door de ijskoude productiehal te wandelen onder leiding van de zeer enthousiaste directeur en één van de medewerkers van de afdeling productie en procesoptimalisatie. We kregen een kijkje in de keuken en zagen de verschillende aspecten van een complex productieproces, waarbij alles in met een razendsnelle omlooptijd moest worden uitgevoerd. Just in time zoals het bedoelt is.

Veel van de technologie en besturing moet worden uitgevonden, nee de toeleveranciers van apparaten leren juist bij Hessing en kunnen daarmee exporteren. Een van de weinige industrietakken waar dit nog het geval is. Hessing heeft bijvoorbeeld enkele maanden geleden een totaal nieuwe fabriek in bedrijf gesteld met de meest geavanceerde apparatuur. De modernste fabriek op dit gebied in Europa.

Daarna zette een meester-kok ons een heerlijk 4-gangen-diner voor met de verse groenten, heerlijk! In de tussentijd was de directeur wel heel geïnteresseerd om van ons nog enige goede bedrijfskundige adviezen te ontvangen, en die werden dan ook royaal uitgewisseld over tafel!

Kortom voor zowel de mensen van Bekader als voor de medewerkers van Hessing een zeer geslaagd evenement dat zeker om navolging vraagt!

Artikel geschreven door Marcel Kooiman

Originele uitnodiging 22 juni Bedrijfsbezoek Hessing

Bekader gaat op bezoek bij Hessing Supervers. Het thema is Just in Time.

Locatie Zwaagdijk Oost (NH)

De oprichter staat nog steeds om 6 uur op en staat om halfzeven aan de boerenkool snijlijn. In een generatie vanuit een geïmproviseerde ruimte achter vader zijn woonhuis in de kas naar een bedrijf met ca. 1000 werknemers en meer dan 100 miljoen omzet. De tweede generatie is er in geslaagd de valkuilen die een groei van 10 – 30 % per jaar met zich meebrengt goed te omzeilen en zich te positioneren als een van de top bedrijven in verse gesneden en verpakte groente. ’s-Avonds om 7 uur komen de laatste bestellingen binnen van supermarkten over het hele land en gedurende de nacht de volgende dag om 6 uur rijdt de vloot koelvrachtauto’s uitgeladen met per supermarkt gesorteerde karretjes met een voor die supermarkt besteld assortiment verse gesneden verpakte groente. Een enorme klus, want groente is zeer beperkt houdbaar en als het mes erin wordt gezet al helemaal. In de zomer komen de prei, wortelen, uien, sla etc. etc. van de koude grond maar in voor en naseizoen en de winter eten wij producten uit Spanje, Italië en nog veel verder weg, die just in time moeten worden verscheept om precies op het goede ogenblik bij Hessing de poort binnengereden te worden. En dat terwijl de consument grillig is, wordt het in het weekend mooi weer en komt de bbq op het grasveld, dan is de gesneden slamix niet aan te slepen. Maar regent het toch dan......

Bij Hessing zullen de bezoekers alle aspecten van een complex productieproces aantreffen, die zij kennen met het verschil dat alles in een fractie van de tijd uitgevoerd wordt. Just in time zoals het bedoelt is. Deze Nederlandse trots is ook internationaal leidend omdat in ons land ook de technologie en besturing nog moet worden uitgevonden. Deze is niet te koop, nee de toeleveranciers van apparaten leren juist bij Hessing en kunnen daarmee exporteren. Een van de weinige industrietakken waar dit nog het geval is. Hessing heeft enkele maanden geleden een totaal nieuwe fabriek in bedrijf gesteld met de meest geavanceerde apparatuur. De modernste fabriek op dit gebied in Europa. Hessing heet Bekader welkom!

Om de interactie met de huidige generatie Bedrijfskundigen te versterken heeft prof. Krabbendam toegezegd dit bedrijf en het bezoek te plaatsen binnen een Master vak Technische Bedrijfskunde (ca. 20 studenten). Tevens zal Stress proberen aan te haken met een activiteit in het kader van het lustrum, dus een breed bezoek waar vakinhoud en plezier hand in hand gaan. En een zakje sla, de boerenkool is op!! zit er vast wel in.....

Alvast aanmelden kan via info@bekader.nl

Jan Smit, Marcel Kooiman, Anne Nijland en Lars Rengersen