Keynote speaker: Loek de Vries

BEKADER Lustrum Symposium 2008

Een verandering in het Bekader Lustrum Symposiumprogramma.

Zoals in de email al was vermeld, is er een verandering in het programma. In plaats van Manfred Kets de Vries uit Parijs komt een bijna-naamgenoot Ir. Loek de Vries uit Almelo, CEO van Koninklijke TenCate. Het lijkt een groot verschil maar er is meer overeenkomst dan je op het eerste moment denkt.

Als Bekader zijn wij blij dat een topper als Loek, tevens een bedrijfskundige alumnus van de UT, op zo’n korte termijn wilde inspringen, met ook nog een fantastisch verhaal.

Hieronder volgt eerst een korte beschrijving van wat Manfred is overkomen, en daarna komt een verhaal over Loek de Vries, zijn visie en zijn prestaties.

Manfred’s eigen verhaal: Hij was op een snowmobile in Kamchatka (uiterste noordoosten van Rusland) die bestuurd werd door een roekeloze Rus. Zij kwamen met hoge snelheid in een gat terecht, hij werd uit het voertuig geslingerd en brak zijn rug. Nog één millimeter meer schade aan zijn rugwervels en hij zou verlamd zijn geweest.

Hij doorstond een rit van vijf uur op een sneeuwslede terug naar het kamp, daarna een drie uur durende helikoptervlucht naar de dichstbijzijnde stad, waar hij 4 dagen moest wachten. Daarna is hij via Moskou en een 13 uur durende vlucht gepatrieerd naar Parijs in een medisch vliegtuig. Na een week overleg tussen allerlei medici en chirurgen is hij uiteindelijk geopereerd en werkt nu aan zijn herstel. Hij was eerst optimistisch over het tempo van de herstelperiode maar beseft nu dat het toch wat langer gaat duren dan hij dacht.

Let op. Manfred heeft direct na zijn ongeluk via zijn vrouw ons laten weten dat hij zijn afspraak nakomt en later in het jaar naar Nederland afreist om voor Bekader en de Faculteit alsnog zijn verhaal te houden.

 

En nu, Loek de Vries aan het woord en je zult begrijpen waarom wij blij zijn met zijn komst.

“What’s in the name ‘… De Vries’?

Als adviseur van vooraanstaande bedrijven komt managementwetenschapper Manfred Kets de Vries in landen in Noord-Amerika, Azië, Afrika en Europa. Daar spreekt hij met de fine fleur van het internationale bedrijfsleven over het ontwerpen van organisaties, het strategisch invullen van personeelsmanagement en het doorvoeren van veranderingen in bedrijven. Kets de Vries is vooral geïnteresseerd in leiderschap, de dynamiek van carrières, managementstress, ondernemerschap en familiebedrijven. Centraal staan voor hem de psychologische systemen die transformatie en verandering in bedrijven sturen.

Nu Kets de Vries met goede redenen niet naar Enschede kan komen, is achternaamgenoot Loek de Vries van TenCate gevraagd de genodigden toe te spreken. Gelukkig is hij op zijn beurt net terug uit het buitenland, want afgelopen vrijdagmiddag openende hij als bestuursvoorzitter van Koninklijke Ten Cate nv de grote nieuwe fabriek van TenCate Geosynthetics in de Chinese miljoenenstad Zhuhai.

Visie en strategie. Dat zijn de twee kernpunten op basis waarvan Loek de Vries als CEO van TenCate zijn bejubelde businessmodel heeft gebouwd. Sinds hij de scepter zwaait bij Koninklijke Ten Cate nv is deze beursgenoteerde onderneming zich gaan richten op value chain control. TenCate is van een nationaal bedrijf met enkele buitenlandse vestigingen uitgegroeid tot een wereldwijd concern. De strategie en de hoekstenen in het businessmodel van De Vries zijn glashelder maar onconventioneel. Zij gaan lijnrecht in tegen businessgoeroes die zeggen dat je moet kiezen tussen kostenleiderschap en productdifferentiatie. TenCate streeft beide na. En met groot succes.

Binnen de business to business-omgeving wordt de eindgebruiker steeds belangrijker. Het gaat meer en meer om de mens en zijn omgeving. In dat perspectief is TenCate geen producent meer van hoogstaande technisch-textiele materialen, maar een leverancier van duurzame bescherming en veiligheid voor mens en milieu. Steeds vanuit een systeemgerichte aanpak. Dat dit belangrijke organisatorische vernieuwingen vereist, moge duidelijk zijn. Transformatie, verandering en vernieuwing zijn feitelijk de constanten in de ruim 300-jaar jonge onderneming. TenCate blijkt een zeer dynamische organisatie, waar zowel materialen als mensen het verschil maken.

Ir L. de Vries

Loek de Vries (1951) studeerde Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Zijn loopbaan begon in 1979 als marketeer bij bouwbedrijf Wilma Nederland. In 1986 stapte de heer De Vries over naar Holec Nederland, waar hij zich bezighield met internationale marketing en business development. In 1990 begon De Vries bij TenCate, als groepsdirecteur TenCate Advanced Textiles. In 1998 trad hij toe tot de Raad van Bestuur, waarbij hij zich concentreerde op de sector Technisch Textiel. Sinds 2000 is De Vries voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Ten Cate nv.

Loek de Vries is getrouwd en heeft twee kinderen.

Koninklijke Ten Cate nv

TenCate is de multinationale onderneming die textieltechnologie en chemische processen combineert bij de ontwikkeling en productie van specialistische materialen. TenCate’s materialen kunnen worden verdeeld in vier toepassingsgebieden: veiligheid & bescherming, ruimtevaart & luchtvaart, sport & vrije tijd en milieu & infrastructuur. TenCate bezit leidende posities in veiligheidsweefsels, composieten voor lucht- en ruimtevaart, antiballistiek, kunstgras en geosynthetics.

TenCate is genoteerd aan NYSE Euronext. Voor meer informatie: www.tencate.nl

15 juni 2008

Ir. Lilian A.J. Hupkens MPC

Bekader Lustrum Symposium, voorzitter