17 dec 2007: Informatiebeveiliging

Verslag Informatiebeveiliging: veilig omgaan met informatie, Digital Thrust

Op 17 december 2007 stond onze themasessie Informatiebeveiliging op het programma en was Bekader daarvoor te gast bij CSC Computer Sciences BV in Bunnik.

Voorafgaand aan de presentatie was er een goedverzorgde borrel zodat we alvast onderling konden netwerken en tevens kennis maken met het kantoor van onze gastheer. De organisatie lag in handen van Cris Buningh en Marco Bom en de presentatie werd op vakkundige wijze gedaan door Rob Mellegers.

De presentatie zelf ging dieper in op thema’s zoals google hacking, security trends, relatie met IT, risico management en wetgeving. Daarnaast hebben we technieken geoefend. Bij het inschatten of emails echt of nep waren (phishing) werden we vaak op het verkeerde been gezet, en bij cross site scripting (XSS) konden we zien hoe het inbreken gaat op een site als je geen ID of password hebt.

Al met al een reuze boeiende sessie en een kijkje achter de schermen over zaken waar een ieder vandaag de dag mee te maken heeft. De twee filmpjes die we niet konden laten zien zijn te bekijken op de site van Digibewust:


1) Je eigen gedrag op internet, laat je iedereen zomaar binnen (1 min)
2) Digitale dreigingen thuis (7 min)

Na afloop van de presentatie was (zoals het Bekader betaamt) het sociale karakter weer van een hoog niveau met een goed diner. Hierbij willen we nogmaals CSC bedanken voor de gastvrijheid en kijken we terug op wederom een geslaagde activiteit.

Marco Bom