11 mei 2007: Bedrijfsbezoek DAF Trucks

Verslag Bedrijfsbezoek DAF

Bekaderlid Baukje Oostenbrug had het initiatief genomen om voor collega Bekaderleden een bezoek te organiseren aan het bedrijf waar zij werkt, DAF Trucks in Eindhoven. Op vrijdag 11 mei jongstleden hebben maar liefst 14 Bekader leden een bezoek gebracht aan DAF Trucks in Eindhoven. Het thema van de middag was het DAF Production System (DPS) 'De weg naar World Class Manufacturing'.

Baukje is niet de enige Twentse bedrijfskundige die bij DAF werkt. Wel vier DAF medewerkers en oud TBK-ers Barto Wijlens, Chris Bruggenkamp, Pepijn van Buren en Baukje Oostenbrug stonden klaar om het gezelschap te ontvangen. Na een korte introductiefilm bracht het gezelschap achtereenvolgend een bezoek aan de Motorenfabriek, de Plaat Komponent Fabriek en de Truckfabriek. Er waren enthousiaste reacties te horen als 'zeer indrukwekkend' en 'dit is nog een staaltje echte maakindustrie in Nederland'.

Onderweg werd gestopt bij een 'DPS corner', waar Pepijn een toelichting gaf hoe de DAF medewerkers bezig zijn hun eigen processen continu te verbeteren en hoe hierover wordt gecommuniceerd. Zo zijn er
multidisciplinaire Continu Verbeter Teams opgezet binnen elke productielijn en worden er Daily Production Meetings gehouden. Verbeteringen worden met foto's vastgelegd in speciale rapportages en
opgehangen in de 'DPS corner'.

Na de rondleiding was er tijd voor een presentatie / discussie over het DAF Production System, dat gebaseerd is op het Toyota Production System. Hierbij werd aandacht besteed aan de elementen van het DAF Production System, de opzet en de implementatie ervan. Thema's als valkuilen, weerstanden, omgaan met organisatie- en cultuurverandering in een dynamische omgeving, die sterk onder druk staat door de voortdurend stijgende productieaantallen, werden besproken. Het was een interessante middag die vanzelfsprekend afgesloten werd met een gezellige Brabantse borrel.

Tekst: met dank aan Baukje Oostenbrug.