Interview met een van onze alumni (4)


Een alumnus aan het woord!

In dit onderdeel benaderen we als alumnivereniging een afgestuurde UT student om te kijken hoe het UT diploma heeft bijgedragen aan de loopbaan van deze alumnus. Dit maal een interview met Robin Leemkuil. Robin deed op de UT een bachelor psychologie en koos daarna voor een master International Business. Tijdens de activiteit ONDERNEMEN!? (31 maart 2016) was Robin aanwezig om vragen rondom ondernemerschap te beantwoorden.

Na een propedeuse Small Business aan hogeschool Saxion ben je een bachelor psychologie gaan doen aan de UT, waarom heb je voor Psychologie gekozen?

“Psychologie is een zeer interessant vakgebied.. Tevens is de studie ook functioneel geweest in mijn eigen (geestelijke) ontwikkeling. Psychologie is op zo veel manieren toe te passen. Dit merk ik nu ook in mijn onderneming.

Ik heb specifiek voor de UT gekozen, omdat het een zeer toegankelijke universiteit is voor mij. Ik ben geboren in Enschede en woonde daar ook. Daarnaast biedt de UT geweldige faciliteiten met vele mogelijkheden om je ook naast je studie te ontwikkelen.“

Na je psychologie bachelor heb je een Master international Business gedaan, vanwaar deze keuze?

“Tijdens mijn bachelor psychologie heb ik vakken gevolgd op het gebied van International Business. Dit resulteerde uiteindelijk in een (pre-)master in deze richting. Echter, het is wel altijd een strijd geweest tussen ondernemerschap (international business) en psychologie.

Daarnaast was het ook een samenloop van omstandigheden. Mijn oorspronkelijke voorkeur ging uit naar de psychologie masterrichting Arbeid & Organisatie (A&O). In het jaar dat ik mijn master wilde afrondden is die master op de schop gegaan en was deze keuze niet langer mogelijk. Ik ben toen gestart met International Business. Na de start, had ik al snel besloten om full time te gaan werken.

Wat heeft de bachelor psychologie jou gebracht?

Het heeft mij als professional en als persoon naar een hoger niveau gebracht. Op professioneel niveau heeft het mij bijvoorbeeld verrijkt op taal- en onderzoeksgebied. Op persoonlijk gebied ben ik completer geworden. Het heeft mij inzicht gegeven in mijn eigen natuur en die van anderen. Ook ben ik van prestatiegericht denken meer naar leergericht denken gegaan. Een cruciaal punt voor mijn geestelijke gesteldheid, erg bevrijdend. Ook is de studie aanleiding geweest voor de benadering die ik nu aanneem binnen het ondernemerschap. Ik implementeer wel eens wetenschappelijke psychologische tests om te bepalen of mensen binnen de bedrijfscultuur passen. Tevens pas ik psychologische tests toe als ik mensen begeleidt in het sollicitatieproces.

Je ziet dus verschillende elementen terug van de studie, die ik nu in toepas om mensen te begeleiden in het sollicitatieproces. Ook gebruik ik het als ondersteuning om bepaalde arbeidsprocessen beter te laten functioneren.

 

Na je periode op de UT ben je in mei 2014 je eigen recruitment bureau begonnen, hoe is dat gegaan?

De start ging vrij moeizaam. Ik wou teveel binnen een korte periode. Door dynamisch en adaptief te zijn loopt het bedrijf Startcarrière nu naar behoren. Alles heeft tijd nodig om te rijpen. Dit moet je accepteren als ondernemer.

Echter, eigenaar zijn van een recruitmentbureau is niet mijn werkelijke ambitie. Om te zorgen voor een goede fit tussen persoon en bedrijf pleit ik voor een completere vorm van recruitment, waarin de persoonlijkheid echt aansluit bij de bedrijfscultuur. Tevens zou ik zelf in hogere mate psychologische tests willen toepassen, dit ook in relatie met de bedrijfs-cultuur. Hoewel dit natuurlijk een arbeidsintensieve aanpak is, zorg je op deze wijze wel voor de beste match tussen werknemer en werkgever. Onlangs is uit onderzoek naar voren gekomen dat vooral de starters toch vaak het bedrijf verlaten omdat de bedrijfscultuur niet bevalt. Dit pleit toch echt voor deze intensievere aanpak, de aanpak zoals ik die altijd beoogd heb.

Waarom heb je gekozen voor een eigen bedrijf?

De natuurlijke aantrekkingskracht van een eigen bedrijf speelt hierbij een sterke rol. Ik kan mijn eigen creativiteit kwijt en heb een bepaalde mate van vrijheid. Het belangrijkste was ook dat ik mijn eigen ideeën, of een deel daarvan kon manifesteren. Het omzetten van een idee tot iets tastbaars is echt de moeite waard. Tevens heb ik altijd beoogd om psychologische aspecten in sterkere mate toe te passen binnen het bedrijfsleven. Dit kon ik doen, op geheel eigen wijze.

Waar sta je over vijf jaar?

Een jaar geleden had ik daar makkelijk een antwoord op kunnen geven. Nu helaas niet. Mijn houding en gedachten over bepaalde zaken zijn aan het veranderen. Dat is natuurlijk gezond, anders zou je stil staan in een wereld die constant in beweging is. De doelen die ik drie jaar geleden had, zijn dus niet meer de doelen van nu. Hierbij speelt het begrippenkader van dat specifieke moment zeker een sterke rol.

Op dit moment streef ik ernaar om het recruitment bureau om te zetten naar een recruitmentadviesbureau. Ik denk dat daar voor mij, maar ook voor andere organisaties veel meer waarde inzit. Ik heb gemerkt dat ik vaak een creatieve, inventieve invalshoek heb. Ook heb ik gemerkt dat ik bepaalde sollicitanten die het moeilijk hebben toch even dat extra zetje kan geven die ze nodig hebben. Ik streef dus naar een sterkere focus op het gebied van advies, coaching en begeleiding op langer termijn, gerelateerd aan het recruitment-proces. Hier haal ik ook veel meer intrinsieke motivatie uit. De focus bij het werven en selecteren van mensen in de huidige arbeidsmarkt is meer gericht op snelheid. Ik hecht meer waarde aan kwaliteit. Ik richt mij in de toekomst dan ook liever meer op organisaties waarbij de te werven persoon een kritische, langer termijn functie aanneemt in het bedrijf. Zodoende is de uitvoerige selectieprocedure vaak van grotere waarde en zeer de moeite waard. Kortom, de focus ligt meer op de selectie dan, in plaats van de werving.

Daarnaast, mocht ik een interessant aanbod krijgen van een organisatie, waarin ik autonoom te werk kan gaan en een bepaalde sturende / samenwerkende functie kan uitoefenen, gecombineerd met prettige en intelligente collega’s, dan sta ik daar ook voor open. Maar dan wel op ZZP basis!

 

Heb je nog tips voor de afgestudeerde psychologie student?

Jazeker!

·

Zoek iets wat bij je past, verzamel de juiste mensen door (selectief) te netwerken.

·

Een leergerichte houding is beter dan een prestatiegerichte houding.

·

Voor de ondernemers in spe, besef ook dat de scheidingslijn tussen verbeelding en werkelijkheid soms flinterdun is.

·

Denk vooral zelf na. Alles heeft een (natuurlijke) oorzaak en alles heeft een (natuurlijk) gevolg.

·

Een probleem is vaak geen probleem, maar het probleem is de (dogmatische) benadering.

Image result for einstein  quotes imagination science Image result for einstein  quotes imagination science