Interview met een van onze alumni (3)

INTERVIEW MET EEN VAN ONZE ALUMNI (3)

Een alumna aan het woord

In dit onderdeel benaderen we als alumnivereniging een afgestudeerde UT student om te kijken hoe het UT diploma heeft bijgedragen aan de loopbaan van deze alumnus. Dit maal een interview met Martina Hoogendoorn. Martina studeerde tussen 2007 en 2012 aan de UT en behaalde daar zowel een bachelor als een master diploma. Na haar afstuderen werkte ze voor Pharos en het RIVM

Je hebt zowel de psychologie bachelor als een psychologie master gedaan op de UT. Waarom koos je voor de UT? Waarom koos je voor psychologie?

Al van jongs af aan was ik geïnteresseerd in gezondheidszorg. Ik bekeek medische televisie programma’s en kreeg later ook interesse voor de maatschappelijke gevolgen van gezondheidszorg en gezondheidsgedrag. Ik koos uiteindelijk voor de studie gezondheidswetenschappen in Enschede, ik voelde me er meteen thuis.

Tijdens mijn studie merkte ik dat mijn studiekeuze er nét naast zat. Er miste iets en na een korte tijd kwam ik erachter wat het was. Ik miste de menselijke kant! Mijn interesse richtte zich niet zozeer op beleid of financiën, maar meer op de uitwerkingen van ziekte en gezondheid op mensen. Ik was bovendien benieuwd waarom mensen doen zoals ze doen? Waarom is stoppen met roken bijvoorbeeld zo moeilijk terwijl de meeste mensen weten dat het slecht voor je is?

Op zoek naar de menselijke kant kwam mijn ‘nieuwe’ studiekeuze uit op psychologie. Ik had het in korte tijd al zo naar mijn zin in Enschede dat ik daar wilde blijven en de opleiding aan de UT ging volgen. Gezien mijn passie voor gezondheid, interesse in gezondheidsgedrag en ook de interventie-ontwikkeling was de keuze voor de master gezondheidspsychologie na de bachelor snel gemaakt. In deze master vond ik alles wat ik zocht!

Nadat je voor Nivel en Pharos gewerkt hebt, ben je nu actief voor het RIVM. Hoe kwam je aan deze functie? Wat doe je nu precies? Hoe helpen je bachelor en master bij deze functie?

Na mijn studie was het zonder werkervaring best moeilijk om aan een baan te komen. Daarom besloot ik een werkervaringsplaats te gaan doen. Hoewel ik in eerste instantie huiverig was over zo’n werkervaringsplaats leek het me een zinvolle manier om aan meer relevante ervaring te komen. Een tip: Wanneer je kiest voor een werkervaringsplaats, hou dan goed in de gaten of de ervaring jou voldoende oplevert. Ik ging uiteindelijk aan de slag voor Pharos en daar heb ik veel geleerd en waardevolle ervaringen opgedaan.

De opdracht die ik deed was een opdracht voor #Jeugdimpuls, een project van het RIVM. Ik hield interviews op scholen over de praktijk van de gezondheidsbevordering en de implementatie van Gezonde School activiteiten, dat zijn gezondheidsinterventies op scholen. Voor overleg kwam ik af en toe bij het Centrum Gezond Leven van RIVM en leerde ik daar mensen kennen, mijn toekomstige collega’s, zo bleek later. Na afronding van mijn project bij Pharos heb ik een paar maanden in Guatemala gewoond als vrijwilliger. Vanuit Guatemala hield ik contact met de projectleider van #Jeugdimpuls en vroeg ik haar of zij nog medewerkers nodig hadden in de periode na mijn terugkomst. Dat bleek het geval, na mijn terugkomst in Nederland kon ik voor de Gezonde School aan de slag. Ik heb daar een jaar lang gewerkt als projectmedewerker voor het Ondersteuningsaanbod Gezonde School.

Het ondersteuningsaanbod is onlangs voor de laatste keer van start gegaan, daarom zijn mijn werkzaamheden voor Gezonde School nu ten einde. Dit betekent dat ik weer op zoek ben naar een nieuwe uitdaging die past bij mijn passie voor mensen en gezondheid. Het lijkt me leuk om een wat meer beschouwende rol op te pakken, bijvoorbeeld in het onderzoek.

Hoe ziet de toekomst van jouw vakgebied eruit (wat ik het belang van GP en wat kan GP brengen)?

Wie de actualiteit in de gaten houdt ziet iedere dag het belang van Gezondheidspsychologie voorbij komen. Vandaag nog in het nieuws bijvoorbeeld; in 2030 zal er in Europa een obesitas epidemie heersen. Ook de vergrijzing die de komende jaren zal plaatsvinden biedt veel werk voor psychologen. In een wereld waarin technologie steeds belangrijker wordt vind ik het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar de kansen en uitdagingen die dat biedt voor de zorg en gezondheid.

Je bent nu al een aantal jaren aan het werk. Hoe kijk je nu terug op je studententijd? 

Mijn studententijd was super. Nu ik erop terug kijk had ik het niet anders aangepakt. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Enschede met een leuk sociaal leven, veel sporten en natuurlijk uiteindelijk de goede studiekeuze.

Af en toe vraag ik mezelf af of ik mijn carrière niet toch op een ander vakgebied had moeten richten, misschien een richting met meer kansen en mogelijkheden. Maar ik kan er simpelweg niet om heen dat mijn passie ligt bij gezondheid, gedrag, mensen en ondersteuning. Ik ben blij dat ik daarin ben opgeleid en hoop dan ook een mooie carrière in deze richting op te bouwen.

Wat is wat jou betreft dé tip voor de net afgestudeerde psychologie student?

Zorg dat je de juiste connecties hebt. Kijk rond in het vakgebied dat je interesseert en probeer daar mensen te leren kennen. Op die manier kun je én zien wat je interessant vindt én kun je misschien makkelijker via-via ergens terecht komen. Je hebt met goede connecties echt een voorsprong op de arbeidsmarkt.