Een alumna aan het woord

Een nieuw onderdeel op deze pagina is het interview met een van onze alumni. In dit onderdeel benaderen we als alumnivereniging een afgestuurde UT student om te kijken hoe het UT diploma heeft bijgedragen aan de loopbaan van deze alumnus. Dit maal een interview met Ruth Harmsen. Ruth volgde tussen 2010 en 2011 de psychologie master: Instructie, Leren en Ontwikkeling (ILO). Voordat ze aan deze master begon heeft ze op de Rijksuniversiteit van Groningen een Bachelor diploma behaald in de psychologie.

Waarom heb je na een bachelor psychologie op de RUG gekozen voor de UT?

“Een vriendin van mij had die switch een jaar eerder gemaakt en was hier erg positief over. Mij is het ook erg goed bevallen. Vooral de persoonlijke benadering op de UT was erg fijn. In de colleges zaten we met kleine groepen studenten waardoor je veel discussies met elkaar en de docenten kon voeren. Dit maakte dat je meer bij de colleges was betrokken. Ook de begeleiding tijdens mijn master thesis heb ik als erg prettig ervaren. Mijn begeleiders waren erg enthousiast over mijn onderwerp en we hebben een ontzettend leuk project gedraaid. Ook reageerden ze vaak snel op hun e-mails waardoor ik weer door kon wanneer ik vast liep.

In 2011 haalde je cum laude je master, wat heeft deze master jou gebracht?

“De master gaf mij naast de kennis en onderzoeks-vaardigheden die bij het programma horen, het zelfvertrouwen wat ik nodig had om voor een baan in de wetenschap te gaan. Voordat ik aan mijn master begon had ik nooit gedacht dat ik 'goed genoeg' was om in de wetenschap te gaan werken. Daarnaast wist ik ook niet dat onderzoek doen zo leuk kan zijn. Doordat je voor je masterthesis een project van het begin tot het eind mee maakt, krijg je een aardig beeld van wat het werk van een wetenschapper op jouw vakgebied inhoudt.”

Na de UT ben je in de UK terecht gekomen? Hoe kwam je daar terecht en wat heb je daar precies gedaan?

“Ik had in mijn laatste jaar psychologie aan de RUG een Erasmus beurs gekregen om 4 maanden naar Engeland te gaan (University of Surrey). Tijdens mijn verblijf daar heb ik verschillende mensen leren kennen en het was via één van deze contacten dat ik na mijn master weer in Engeland terecht kwam. Ik heb toen op een school gewerkt, eerst als klassen assistent in groep 2 van de basisschool en daarna een tijdje in het recruitment en marketing team van diezelfde school. Het was een erg leuke en leerzame ervaring, het Engelse school systeem en de cultuur verschillen toch best veel met dat van ons.”

Je werkt nu als PhD student op de Rijksuniversiteit Groningen. Wat onderzoek je precies en hoe bevalt dat? Hoe ben je aan deze plek gekomen en helpt je UT master bij het werk dat je nu doet?

“Door mijn master aan de UT kon ik, nadat ik uit Engeland terug kwam, als junior onderzoeker aan de slag bij de vakgroep waar ik ook mijn master had gedaan. Hiervoor was ik door mijn voormalige these begeleiders benaderd. Dat was in het begin best een gek idee, opeens was ik collega van mensen die eerder mijn docenten waren. Daarnaast werd ik betaald i.p.v. dat er aan het eind van de maand collegegeld werd afgeschreven! Het was een erg leuke periode, waarin ik negen maanden werkte aan één project. Nadat ik dat had afgerond wilde ik graag promoveren. Ik heb daarom toen op de vacature gesolliciteerd voor mijn huidige promotiefunctie bij de lerarenopleiding van de RUG.

Binnen mijn promotietraject doe ik onderzoek naar stress bij beginnende docenten in het voortgezet onderwijs. Kort door de bocht komt het er op neer dat ik eerst de verschillende oorzaken en gevolgen van stress bij beginnende docenten in kaart probeer te brengen. Vervolgens is het plan om de inzichten te gebruiken als input voor de ontwikkeling van een interventie programma voor beginnende docenten. Uiteindelijk zal ik ook onderzoek doen naar de effectiviteit van dit nieuwe ontwikkelde programma. Het werk bevalt heel goed, ik kreeg in het begin gelijk de vrijheid om zelf mijn promotieplan te schrijven waardoor ik nu iets onderzoek wat mij zelf erg boeit. Daarnaast krijg ik goede begeleiding en maak ik deel uit van een team dat hard kan werken maar ook tijd heeft voor gezelligheid.”

Hoe was de periode na je afstuderen en hoe kijk jij terug op je tijd als student van de UT?

Drie dagen na mijn afstuderen stapte ik op het vliegtuig richting Bristol en begon ik al vrij vlot aan mijn baan in het onderwijs. Ook toen ik terug kwam naar Nederland kreeg ik al vrij snel een baan aangeboden op de UT. Vlak voordat die afliep heb ik gesolliciteerd op mijn huidige functie. Ik heb dus gelukkig tot nu toe geen lange periodes van werkeloosheid of banen zoeken gekend. Op mijn tijd als UT student kijk ik erg positief terug. Ik had het absoluut niet willen missen en kan het ook zeker iedereen aanraden.”

Hoe zie je de toekomst van jouw vakgebied?

“Ik zie de toekomst van onderwijsonderzoek positief in, het is en zal ook in de toekomst relevant blijven. Er kan nog zoveel verbeterd en onderzocht worden in het onderwijs, daar zijn we nog lang niet klaar mee! Het blijft altijd wel de vraag hoeveel geld er beschikbaar is en zal blijven voor onderzoek. Gelukkig ziet onze minister van OCW, Jet Bussemaker, de relevantie van het ondersteunen van beginnende docenten ook in en kunnen we hier ons de komende tijd dan ook vol voor gaan inzetten.“

Heb je nog tips voor de afgestudeerde psychologie student?

“Als tip zou ik meegeven om zoveel mogelijk gebruik te maken van je netwerk. Laat mensen in je omgeving weten naar wat voor functie je op zoek bent. Mocht je in de wetenschap willen werken ga dan een gesprek aan met je thesis begeleider of stuur een mailtje naar een PhD student. De meeste mensen vinden het leuk om over hun werk te vertellen en zullen je graag wat tips geven. Zorg er daarnaast voor dat je een up-to-date LinkedIn profiel hebt zodat mensen je kunnen vinden en jij mensen kunt vinden. Daarnaast kun je ook veel vacatures online vinden. Goede websites zijn o.a.: academictransfer.com en werkenbijhogescholen.nl. Ten slotte zou je kunnen kijken op de website van de universiteiten zelf, vaak kun jij je daar ook aanmelden voor 'vacature alerts’, je ontvangt dan regelmatig een mailing met de nieuwe vacatures.”