Interview met een van onze alumni (2)

https://media.licdn.com/media/p/2/005/05f/272/1d61aa2.jpgEen Alumnus aan het woord

In dit onderdeel benaderen we als alumnivereniging een afgestuurde UT student om te kijken hoe het UT diploma heeft bijgedragen aan de loopbaan van deze alumnus. Dit maal een interview met Thomas van den Berg. Thomas deed de master Human Factors en Mediapsychologie en studeerde in 2013 af. Daarvoor studeerde Thomas Art en Technology aan Saxion Hogeschool.

Je hebt op de Saxion gezeten en daarna heb je gekozen voor de master HFM op de UT. Kun je meer vertellen over deze route en waarom je uiteindelijk voor de UT hebt gekozen?

“De opleiding op het Saxion leerde me veel over de creatie van media, maar niet zoveel over de effecten van media op mensen. Daarom wilde ik graag de master HFM volgen. Op hogeschool Saxion leerde ik mooie dingen maken, maar als je alleen maar mooie dingen kunt maken, ben je niet altijd even zinvol bezig. Een mooie website is lang niet altijd een bruikbare. Een website is meer dan een schilderij. De wetenschappelijke kennis heeft me geleerd het mooie tevens goed te maken.”

Je werkt nu als UX consultant bij New-Media. Hoe ben je daar terecht gekomen, wat doe je precies en hoe helpt de HFM master je bij deze functie?

“Tijdens mijn afstudeerstage was ik op zoek naar een bijbaan. Martin Schmettow wist hiervan en via hem kwam ik in contact met New-Media, waar een vacature was ontstaan. Bij New-Media stond de functie van UX consultant nog in de kinderschoenen, dus ik kon samen met het team invulling gaan geven aan de werkzaamheden. Een UX consultant is iemand die zich bezighoudt met de User Experience. In mijn geval gaat het bijna altijd om de User Experience van iemand die een website bezoekt.

Mijn HFM master helpt me in de dagelijkse praktijk geregeld. Zo helpen de verworven inzichten bij vakken als HCI en Mediapsychologie me nu om onze klanten te adviseren over hun online aanwezigheid. Dit doen we op het vlak van usability, user experience en persuasieve communicatie. We geven advies over het functioneren van websites en op welke plekken, momenten en manieren de doelgroep het beste bereikt kan worden. Het leren werken met psychofysiologische meetinstrumenten bleek ook erg handig, want we zijn net gestart met een eye-tracking pilot om nog meer inzichten te krijgen.”

Hoe was de periode na je afstuderen en hoe kijk je terug op je tijd als student van de UT?

“Ik was nog niet klaar met afstuderen toen ik aan de slag ging bij New-Media. Die eerste tijd was best pittig. De combinatie van extern afstuderen bij Friesland Campina en het werken bij New-Media was soms lastig. Het was wel heel leuk om de dingen die je leerde direct in de praktijk te kunnen brengen. Omdat ik na mijn HBO opleiding een pre-master moest volgen, heb ik nog best lang van de UT kunnen genieten. Echt afscheid nemen heb ik nog niet gedaan. Ik kom nog regelmatig op de campus en ik ben bijvoorbeeld nog als donateur verbonden aan de stijldansvereniging 4 happy feet.”

Hoe ziet een dag uit jouw leven eruit?

°Meestal start mijn dag met het bekijken van de voorlopige resultaten van een test die op dat moment loopt. Op een website van een klant laten we de helft van het bezoek een alternatieve pagina zien. We hopen dat aanpassingen leiden tot een betere user experience en uiteindelijk tot een hoger conversieratio (bijvoorbeeld het kopen van een product, of contact opnemen met de organisatie). Die resultaten zijn realtime, dus na een nachtje is het superleuk om te kijken of jouw voorgestelde variant het inmiddels beter doet dan het origineel.

Daarnaast doe ik reviews van websites van klanten, waarna ik hen adviseer over wat beter zou kunnen. En zoals al geschreven zijn we inmiddels begonnen met kwalitatief gebruikersonderzoek, waarbij we middels eye-tracking kunnen meten hoe mensen een bepaalde website scannen en waar de struikelblokken zich bevinden.

Als laatste ben ik ook nog betrokken bij de creatie van nieuwe websites. Hierbij werken we telkens vanuit de vraag van de gebruiker (zoekgedrag analyse) en zorgen we voor gebruikers-gecentreerde websites. Door middel van een draadmodel geven we de designers van de website richting hoe de pagina’s dienen te worden ingedeeld. Het leuke aan het werk is dat het juist zo divers is. Ik hou niet zo van lopende-band-werk, en dit werk is juist iedere keer heel anders, omdat je met het gedrag van mensen te maken hebt.”

Wat is dé tip voor de afgestudeerde psychologie student?

“Als je na je studie toch een beetje mee wil krijgen wat er allemaal gepubliceerd wordt, kun je in Google Scholar een mail alert instellen. Je krijgt dan om de zoveel tijd een mailtje met actuele publicaties m.b.t. onderwerpen die jouw keywords bevatten. Dit vind ik superhandig, omdat je in de UX-wereld vaak ongefundeerde uitspraken tegenkomt. Dan bieden wetenschappelijke artikelen een aangename nuancering.”

Ben je geïnteresseerd in Thomas zijn vakgebied en lijkt het je wat om stage te lopen bij New-Media? Benader Amygdala en bekijk samen met Thomas en New-Media de mogelijkheden! Mailen kan naar amygdala@utwente.nl