Supergeleider magnesiumdiboride dubbel interessant

14 maart, 15.00 uur

promotie ir. A. Brinkman, faculteit Techische Natuurwetenschappen:

‘Charge transport in double-barrier and magnesiumdiboride Josephson junctions’

Het supergeleidende magnesiumdiboride blijft wetenschappers verbazen. De ontdekking van supergeleiding in dit simpel ogende materiaal was een verrassing vanwege de relatief hoge temperatuur waarbij supergeleiding optreedt (40 oC boven het absolute nulpunt, minus 233 graden Celsius). Het materiaal heeft echter nog een intrigerende fysische eigenschap. In tegenstelling tot de enkele ‘gap’ die normaal gesproken wordt waargenomen in het energie-spectrum van een supergeleider, heeft MgB2 een dubbele energie-gap.

Dit nieuwe fenomeen heeft grote invloed op het transport van elektronen in MgB2 strukturen. Met een theoretisch model kan nu een grote verscheidenheid aan experimentele metingen worden veklaard. Bovendien kan worden voorspeld dat MgB2 elementen kunnen worden gemaakt met goede eigenschappen voor extreem snelle supergeleidende elektronica. De eerste MgB2 strukturen zijn inmiddels gerealiseerd, waaronder magneetveldsensoren, supergeleidende strukturen die kleiner zijn dan 100 nm en zogenaamde Josephson juncties.

Deze resultaten komen naar voren uit het promotie-onderzoek van Alexander Brinkman, uitgevoerd binnen de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. De elektrische eigenschappen van nieuwe Josephson junctie concepten zijn theoretisch onderzocht en de juncties zijn experimenteel gerealiseerd. Josephson juncties zijn genoemd naar Brian Josephson die in 1973 de nobelprijs kreeg voor het voorspellen van het elektrische gedrag van een superstroom tussen twee supergeleiders door een dunne isolerende laag.

In het promotie-onderzoek is ook het effect bestudeerd van een dubbele barrière in een Josephson junctie. Deze structuur is uitermate geschikt om fysische verschijnselen te onderzoeken zoals de interaktie tussen elektronenresonanties en gebonden elektron-gat toestanden. Met name door de combinatie van een theoretisch model en experimenteel bepaalde parameters, kan het elektrisch transport nu worden begrepen en worden gebruikt in elektronische toepassingen.

promotor

prof. dr. ir. H. Rogalla

assistent-promotores

dr. A. A. Golubov and dr. ir. H. Hilgenkamp

informatie

ir. Wiebe van der Veen, tel. 053-4894244

e-mail

w.r.vanderveen@bc.utwente.nl