Na de bacheloropleiding Technische Geneeskunde

Studiekeuze gemaakt?

Na het behalen van je bachelordiploma Technische Geneeskunde, kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen aan de UT of aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland.

Doorstuderen: Technical Medicine

De meeste afgestudeerden van de bachelor Technische Geneeskunde stromen door naar de driejarige, Nederlandstalige masteropleiding Technical Medicine. De master sluit direct aan op de bachelor Technische Geneeskunde en je kunt kiezen uit een van deze specialisaties; Medical Sensing & Stimulation of Medical Imaging & Interventions. Met deze master voltooi je je opleiding tot Technisch Geneeskundige, of Klinisch Technoloog.

Andere masteropleidingen

Met je bachelordiploma Technische Geneeskunde kun je ook andere masteropleidingen rechtstreeks volgen, bijvoorbeeld Biomedical Engineering of Health Sciences. Je kunt ook instromen in een andere studie aan een andere universiteit, bijvoorbeeld Biomedische Wetenschappen, Bewegingswetenschappen of Geneeskunde. Je zult in de meeste gevallen wel eerst een selectieprocedure en een pre-master moeten doorlopen.

Veel gekozen masters

Bekijk alle opleidingen
  • Biomedical Engineering

    Deze master leert je technologische innovaties te ontwerpen die de medische zorg verbeteren – op het gebied van diagnostiek, behandeling, revalidatie, preventie en een betere kwaliteit van leven.
    5 SpecialisatiesMSc2 jaarVoltijdEngelstalig

    Bioengineering Technologies

    In deze specialisatie leer je levende weefsels en cellen te gebruiken om de functie van zieke organen of beschadigde weefsels te kunnen nabootsen of herstellen.
    MSc2 jaarVoltijd

    Biorobotics

    Robots spelen een steeds belangrijkere rol binnen de gezondheidszorg. Deze specialisatie leert je robots en andere mechatronische systemen te ontwikkelen die patiënten of clinici kunnen ondersteunen.
    MSc2 jaarVoltijdEngelstalig

    Imaging & In Vitro Diagnostics

    Deze specialisatie leert je processen in het menselijke lichaam te visualiseren en interpreteren om zo ziekten op te sporen of om iemands gezondheid te monitoren.
    MSc2 jaarVoltijdEngelstalig

    Medical Device Design

    Wat is ervoor nodig om een medisch apparaat zoals een implantaat of medische robot te ontwerpen? Deze specialisatie draait om het complete ontwerpproces van verschillende soorten medische apparaten.
    MSc2 jaarVoltijd

    Physiological Signals & Systems

    Wat is de impact van ziekte/trauma op regelsystemen in het menselijk lichaam? Deze specialisatie helpt je technologieën te ontwerpen om (verstoorde) lichaamsfuncties te meten, monitoren en herstellen.
    MSc2 jaarVoltijd
  • Health Sciences

    Deze master richt zich op beleid en organisatie in de gezondheidszorg, met specifieke aandacht voor de rol van technologie in de gezondheidszorg.
    3 SpecialisatiesMSc1 jaarVoltijdEngelstalig

    Innovation in Public Health

    In deze specialisatie leer je hoe je de publieke gezondheidszorg op de meest effectieve manier kunt organiseren, aansturen en financieren ten behoeve van kwalitatief goede zorg.
    MSc1 jaarVoltijdEngelstalig

    Optimisation of Healthcare Processes

    In deze specialisatie leer je om nieuwe methoden op het gebied van ‘early health technology assessment’ toe te passen om processen in en tussen zorgorganisaties te optimaliseren.
    MSc1 jaarVoltijdEngelstalig

    Personalised Monitoring & Coaching

    In deze specialisatie richt je je op de vraag hoe de gezondheidszorg gepersonaliseerd kan worden door onopvallende, gebruiksvriendelijke technologieën.
    MSc1 jaarVoltijdEngelstalig
  • Technische Geneeskunde

    In deze master ontwikkel je jezelf tot een technische dokter die de potentie van medische technologie volledig kan benutten.
    2 SpecialisatiesMSc3 jaarVoltijdNederlandstalig

    Medical Imaging & Interventions

    In deze specialisatie word je een specialist op het gebied van beeldvorming voor diagnostiek en beeldgeleide (chirurgische) interventies.
    MSc3 jaarVoltijdNederlandstalig

    Medical Sensing & Stimulation

    Deze specialisatie leert je medische signalen te interpreteren en ze in te zetten bij verschillende behandeltechnieken, bijvoorbeeld bij bewegingsstoornissen of epilepsie.
    MSc3 jaarVoltijdNederlandstalig

Na de master Technische Geneeskunde een baan vinden

Ziekenhuizen en zorginstellingen blijken dringend behoefte te hebben aan collega’s die de vernieuwende competenties van een Technisch Geneeskundige met zich meebrengen. Al onze afgestudeerden hebben binnen enkele maanden een betaalde baan op niveau, vaak in een topklinisch of academisch ziekenhuis. Je kunt na je studie bijvoorbeeld aan de slag op een afdeling cardiologie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, of op de intensive care. Hier lever je een bijdrage aan de diagnostiek of behandeling van complexe patiënt-specifieke casussen. Je bent ook nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van je afdeling en bij het adviseren en voorlichten van collega’s in multidisciplinaire teams over toepassingen van de technologie.

Wat ga je doen?

Als Technisch Geneeskundige ben je werkzaam op een medische afdeling in het ziekenhuis en behandel je je eigen patiënten, uiteraard in samenwerking met een team van medisch specialisten. Veel behandelingen zijn multidisciplinair, waarbij iedereen zijn eigen specifieke deskundigheid inzet. Jouw deskundigheid als Technisch Geneeskundige is gericht op het verbeteren van diagnose en therapie met behulp van technologie. Veel afgestudeerden specialiseren zich verder in een promotietraject.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Wil je meer weten over studeren aan de UT? Kijk of stel jouw vraag op Student Services

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies