Technische Geneeskunde
BSc

Bachelor Technische Geneeskunde / Klinische Technologie

Een technisch geneeskundige ontwikkelt nieuwe veilige oplossingen voor diagnose en behandeling met behulp van techniek én past deze toe bij patiënten.

De opleiding Technische Geneeskunde, ook wel Klinische Technologie genoemd, bestaat uit een driejarige bachelor en een driejarige master (zie ook het studieprogramma) en kent een loting.

Meeloopdagen en vragen

Meld je aan voor een meeloopdag om een dag mee te lopen met een student van de Universiteit Twente! Als we je nog ergens mee kunnen helpen, kun je ons contactformulier invullen. We nemen dan contact met je op.

Groei van Technologie in de zorg

Technische Geneeskunde is een antwoord op de snelle groei van complexe technologie in de gezondheidszorg. Deze ontwikkeling vraagt om professionals die de technologie begrijpen, hiermee diagnose en therapie verbeteren én dit veilig toepassen bij de patiënt. Een technisch geneeskundige wordt door een arts geconsulteerd bij vraagstukken waar complexe technologie een rol speelt. Denk aan een cardioloog die wil weten in welk vat een stent moet worden geplaatst en in welk niet. Op basis van beeldanalyse en fysiologie bereken jij hoe bij de patiënt een optimale doorbloeding kan worden gerealiseerd.

Wat is Technische Geneeskunde?

Geïntegreerde kennis

Bij de bacheloropleiding Technische Geneeskunde leer je vanaf dag één zowel technische als medische kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld over hoe een ontsteking ontstaat, hoe een operatierobot werkt, maar ook hechten en wiskundig modelleren. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het aanleren van vaardigheden en professioneel gedrag. ’s Ochtends vertellen bijvoorbeeld een anatoom en een fysioloog in de collegezaal je alles over de bouw en werking van het zenuwstelsel. Terwijl je ‘s middags binnen diezelfde module werkt aan een opdracht over Magnetic Resonance Imaging (MRI) vanuit de natuurkunde. Of je probeert samen met jouw groep de beste oplossing te bedenken voor een patiënt met een versleten knie: welk materiaal zou geschikt zijn en hoe kun je dat minimaal invasief plaatsen? Door het combineren van medische en technische kennis krijg je inzicht in het functioneren van het menselijk lichaam, in de technologie en in de interactie tussen beide. Daarnaast krijg je te maken met disciplines als wiskunde en communicatie. Wiskunde heb je nodig voor de technologie. Communicatie bereidt je voor op gespreksvoering met patiënten.

Veel aandacht voor de praktijk

Om de techniek goed te kunnen toepassen, moet je wel weten hoe het in de praktijk werkt. Daarom werk je bij Technische Geneeskunde veel met simulatoren om vaardigheden te leren. Hiervoor is op de Universiteit Twente een speciaal centrum ingericht, het Experimental Centre of Technical Medicine (ECTM). In het ECTM vind je onder meer een echte operatiekamer en een intensive care met de modernste apparatuur. Daarnaast leer je hier veel vaardigheden die je in de medische wereld nodig hebt, zoals hechten, injecteren en consultvoering.

Ben jij een technisch geneeskundige?

Heb jij op school veel belangstelling voor biologie, wis- en natuurkunde? Wil jij zaken niet zomaar weten, maar ook echt de werking ervan begrijpen? Wil je aan de slag met concrete toegepaste techniek en heb je ook interesse in de werking van het menselijk lichaam én wil je later met mensen werken? Dan zit je bij de opleiding Technische Geneeskunde op je plek. Door de unieke combinatie van technische en medische invalshoek is de opleiding Technische Geneeskunde niet vergelijkbaar met een gewone geneeskundeopleiding; je wordt opgeleid tot een nieuw type technisch-medisch professional.

Is de opleiding Technische Geneeskunde (ook wel bekend als Klinische Technologie) iets voor jou? Lees meer over de toelatingseisen en de beroepsperspectieven. Op zoek naar meer informatie? Blader door de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.

BSc
Technische Geneeskunde
3 jr
Voltijd
NL 100%
Instroommoment
1 september 2015
1 september 2016
Diploma
Bachelor’s degree in Technische Geneeskunde
Deeltijd programma mogelijk
Nee
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 130 plaatsen
Accreditatie
nvao
Matching
Niet verplicht
20 & 21 november 2015
Bachelor Open Dagen
Wil je onze Bachelor Open Dag bezoeken? Aanmelden kan nog niet, maar we laten je weten wanneer het zover is!

Je hoort van ons

Als je je kunt aanmelden voor de Bachelor Open Dagen krijg je een bericht van ons!

Er is iets mis gegaan, probeer het later nog eens

keuzegids.org
AWARD
Topopleiding
2014
Deze opleiding behoort tot de beste van Nederland
Topopleiding
2013
Deze opleiding behoort tot de beste van Nederland
Meer informatie
Impressie
video

Student Pim Hendriks

De studie combineert voor mij het beste van twee werelden.

student
datum
college
lunch
campus
Meld je nu aan
Meeloopdagen

Meld je aan voor een meeloopdag en loop een dag mee met een student van de opleiding!

Meld je nu aan