BETA 25% Lees hier alles over onze nieuwe websites.
••• MENU
Gezondheidswetenschappen
/ 14 & 15 november
Open dagen Bachelor
BSc

De bacheloropleiding van

Gezondheidswetenschappen

De opleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente leidt je op tot zorgverbeteraar. Je wordt expert in het verbeteren van de organisatie en kwaliteit van de zorg.

De Universiteit Twente focust hierbij op het onderzoeken en managen van technologie in de zorg. Kom meer te weten over deze bacheloropleiding: lees hieronder verder, bekijk wat deze studie aan de UT uniek maakt, of lees waar je later kunt werken.

Aanmelden

Bachelor Open Dagen November Gezondheidswetenschappen

Kom naar de open dag op vrijdag 14 of zaterdag 15 november. Bekijk hier het programma

Zorg verbeteren 

De gezondheidszorg is constant in beweging: oplopende zorgkosten, technische innovaties, marktwerking en een toenemende vraag naar zorg door vergrijzing. Dat vraagt om professionals die de ontwikkelingen begrijpen en analyseren, en weten wat er nodig is om de zorg te verbeteren. In Twente word je opgeleid tot zo’n professional.

Zorgprocessen optimaliseren

Gezondheidswetenschappen is het optimaliseren van de zorgorganisatie. Als gezondheidswetenschapper zorg jij ervoor dat kwaliteit, doelmatigheid en veiligheid van de gezondheidszorg worden verbeterd. Je houdt je bezig met de inrichting en organisatie van zorg. Jij kunt zorgconcepten ontwikkelen en implementeren: organisatorisch, logistiek, financieel én verzekeringstechnisch. Hiervoor probeer je telkens het hele proces te verbeteren, van diagnose en behandeling tot nazorg. Soms is de oplossing het inzetten van nieuwe technologie, soms het kiezen van een andere organisatievorm.

Marit over de bachelor gezondheidswetenschappen

Kijken vanuit verschillende perspectieven

Tijdens de opleiding Gezondheidswetenschappen leer je vanuit verschillende perspectieven naar de gezondheidszorg te kijken. In de toekomst werk je samen met mensen uit verschillende disciplines, zoals artsen, managers, onderzoekers, verzekeraars en patiënten. Iedere partij heeft zijn eigen belangen. Een arts wil bijvoorbeeld een experimentele behandeling voor zijn patiënt, de producent wil deze nieuwe techniek voor een goede prijs in de markt zetten, maar de verzekeraar vindt het te kostbaar om dit op grote schaal te vergoeden. Tegelijkertijd maakt het management van het ziekenhuis zich zorgen over veiligheidsrisico’s van de nieuwe behandeling. Als gezondheidswetenschapper zie en begrijp je de verschillende belangen en ga je op zoek naar de beste oplossing.

Vier thema's

Kenmerkend voor de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente is de combinatie van biomedische, bedrijfsmatige en technologische aspecten van de gezondheidszorg. Hierdoor kun je de invloed van nieuwe medisch-technologische ontwikkelingen beoordelen en nieuwe zorgconcepten bedenken. De opleiding Gezondheidswetenschappen bestaat uit de volgende thema’s:

Gezondheid en ziekte

Om zorgprocessen te verbeteren, moet je wel weten wat gezond en ziek zijn is. Je leert welke (chronische) ziekten er zijn, wat de meest gangbare behandelmethoden zijn en hoe patiënten dit ervaren. Hiervoor volg je vakken als anatomie, pathofysiologie (ontstaan van ziektes) en epidemiologie.

Organisatie en Beleid

Tijdens de opleiding krijg je ook een achtergrond in bedrijfs- en bestuurskunde en leer je hoe de gezondheidszorg is georganiseerd. Hoe verlopen de verschillende processen, hoe wordt de organisatie gefinancierd? Maar ook: hoe wordt beleid geformuleerd en hoe worden innovaties geïmplementeerd? De opleiding richt zich niet alleen op organisatieniveau maar behandelt ook de manier waarop verschillende zorgorganisaties met elkaar samenwerken en de rol van de overheid.

Technologie

Technische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel en spelen een steeds grotere rol in het zorgproces. Daarom leer je aan de Universiteit Twente welke technologische ontwikkelingen er zijn en wat deze moderne technologie betekent voor de patiënt en het zorgproces.

Onderzoeksmethodologie

Een belangrijke vaardigheid van de gezondheidswetenschapper is het kunnen onderzoeken van zorg. Dit houdt in dat je de informatie uit bestaand onderzoek kunt interpreteren en verwerken, maar ook dat je zelf een gedegen onderzoek kunt opzetten en uitvoeren. Omdat je op het snijvlak van zorg, technologie, organisatie en beleid functioneert, kun jij straks omgaan met zowel medisch-wetenschappelijk onderzoek als sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie bachelor Gezondheidswetenschappen

Wil jij meer weten over de bachelorstudie Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente? Vraag informatie aan of neem gerust contact met ons op per e-mail of telefoon .

BSc
Gezondheidswetenschappen
Campus Universiteit Twente
3 jr
Voltijd
NL
impressie
video

Wil je weten hoe het is om Gezondheidswetenschappen te studeren? Marit vertelt.

student: Sanne Bentum

Je leert de gezondheidszorg in de hele breedte doorgronden

1
2
3
4
impressie
Foto's

student
datum
college
lunch
campus
Meld je nu aan
Meeloopdagen

Meld je aan voor een meeloopdag en loop een dag mee met een student van de opleiding!

Meld je nu aan
Share
Chat offline (info)