Cultuur: Twente University Singers: 'De Schipbreuk'

zondag 25 november 2012, 15:00

Twente University Singers geven op 25 november een bijzonder concert in de Waterstaatskerk in Hengelo.

Aanleiding tot het instuderen en uitvoeren van de cantate “De Schipbreuk” is het 150ste geboortejaar van de componist, Johan Wagenaar, in 2012. Dit valt samen met een hernieuwde belangstelling voor de Nederlandse muziek uit de late 19e eeuw.

“De Schipbreuk” is een “humoristische cantate” voor klein koor en solisten (sopraan, tenor en bas), begeleid door piano en slagwerk. De tekst is - op wat kleine wijzigingen ter wille van de "zingbaarheid" na -het gedicht “De Schipbreuk” van de Nederlandse dichter Gerrit van de Linde (1808-1858), bekend geworden onder zijn pseudoniem “De Schoolmeester”.

Johan Wagenaar (1862-1941) heeft dit lange gedicht op een bijzondere manier getoonzet. "De Schipbreuk" is zijn opus 8a, uit 1889.

De “Twente University Singers” voeren "De Schipbreuk" in zijn geheel uit, samen met professionele solisten en instrumentalisten in een concertlocatie die om sfeer en akoestiek geliefd is bij publiek van binnen en buiten de UT.

Mariëtte Effing, de vaste dirigente
Inge Lulofs, piano
Evelyn Ziegler, sopraan
Falco van Loon, tenor