Studium Generale: Nederlands leeft! 2

dinsdag 27 november 2012, 19:30 - 21:30


De Nederlandse taal is dynamisch. Zij absorbeert invloeden uit bijvoorbeeld het Engels en het Surinaams, maar verandert soms ook van binnenuit. Sinds mensenheugenis maakt men zich daar druk om: taalverandering wordt snel gezien als taalverloedering. Dit programma onderzoekt hoe het met het Nederlands anno 2012 gesteld is. Wie zijn de slechtste taalgebruikers? Wat zijn de grootste ergernissen: 'zeg maar' of 'hun hebben'? Bestaat het Nederlands over honderd jaar nog of praten we dan allemaal Engels? En kunnen de UT-medewerkers en -studenten nog een beetje spellen?

Donderdag 22 november

Taalverloedering

Prof. dr. Marc van Oostendorp is gespecialiseerd in taalverandering en -verloedering. Van Oostendorp is hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden en senior-onderzoeker bij het Meertens Instituut te Amsterdam. Hij schreef het boek Verandering en verloedering. Normen en waarden in het Nederlands.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Dinsdag 27 november

Het grote UT-dictee der Nederlandse taal

Tijdens deze spannende avond testen wij de spellingsvaardigheid van de medewerkers en studenten van onze universiteit. Het UT-dictee is geschreven door de journalisten van het UT-Nieuws en zal worden voorgedragen door hoofdredacteur Ditta op den Dries. Wil je ook mee doen? Hou de website www.utwente.nl/sg in de gaten.

Waaier, zaal 2. 19.30-21.30 uur.

Dit programma is een coproductie van Studium Generale en UT-Nieuws.

Voor meer informatie: www.utwente.nl/sg.