Dinsdag: Het grote UT-dictee

dinsdag 27 november 2012, 19:30 - 21:00

Goed spellen is een kunst en een uitdaging. Door foutloos te schrijven laat je niet alleen zien dat je de taal beheerst, je bent ook een bastion in de strijd tegen de verloedering van de Nederlandse taal. Dinsdag 27 november kun je de strijd aangaan met twintig prominente UT-ers tijdens het grote UT-dictee.

Taalunie

De spellingsregels van de Nederlands taal worden bepaald door de Taalunie, een club Nederlandse, Vlaamse en Suriaamse neerlandici. Elke 10 jaar brengen ze hun nieuwe taalregels uit in het Groene Boekje. Dat gaat niet altijd zonder controverse, zoals in 1995 bijvoorbeeld bij de pannekoek versus pannenkoek-discussie.

Verloedering

Afgelopen donderdag sprak prof. Marc van Oostendorp over de veranderingen van van het Nederlands. Oostendorp is hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden en senior-onderzoeker bij het Meertens Instituut te Amsterdam (Het Bureau, voor kenners). Waar komt de eenheidstaal vandaan en verloedert het Nederlands? Deze lezing is te bekijken in de onderstaande video.

UT-nieuws

Het UT-dictee is een initiatief van Studium Generale en UT Nieuws. De avond wordt gepresenteerd door Peter Timmerman van Studium Generale en hoofdredacteur Ditta op den Dries zal de door UT Nieuws geschreven dicteetekst voordragen. Iedereen is uitgenodigd, aanmelden is niet nodig!

Oefenworkshop!

Ga je voor de hoofdprijs, maar kun je wel wat oefening gebruiken? Het TaalCoördinatiePunt organiseert op maandag 26 november een luchtige workshop met struikelblokken, instinkers en valstrikken van het Groot Dictee.

Oefenworkshop: Struikelblokken, instinkers en valstrikken

Maandag 26 november

Vrijhof zaal 583

Tijd: 19:00 - 21:00 uur

Aanmelden: tcp@utwente.nl

Meer info: TCP

Groot UT-dictee

Dinsdag 27 november

Waaier 2

Aanvang19:30 uur

Aanmelden: niet nodig

Meer info: Studium Generale