Rubber expert Jacques Noordermeer neemt officieel afscheid van de Universiteit Twente

29 oktober 2012

Prof. dr. ir. Jacques Noordermeer houdt op woensdag 31 oktober zijn afscheidsrede aan de Universiteit Twente (UT). Noordermeer, voorzitter van de vakgroep Elastomer Technology & Engineering, verrichtte internationaal baanbrekend werk op het gebied van rubbertechnologie. Gedurende zijn loopbaan nam hij gerenommeerde internationale prijzen in ontvangst voor zijn onderzoek naar energiezuinige autobanden. Hiervoor onderzocht hij de interactie tussen een autoband en het wegdek.

Banden spelen een belangrijke rol bij het verlagen van het brandstofverbruik. Noordermeer: "Het is een uitdagend vakgebied. Aan de ene kant wil je de rolweerstand van de band zo laag mogelijk houden. Minder weerstand zorgt voor minder brandstofgebruik. Tegelijkertijd moeten automobilisten wél genoeg grip op de weg houden. Dit spanningsveld maakt het onderzoek erg interessant."

Volgens Noordermeer is er wereldwijd te weinig animo voor rubbertechnologie. Noordermeer: "Hét thema van de 21e eeuw is energiebesparing. Iedereen heeft het in dit kader altijd over het inzetten van nieuwe duurzame energiebronnen, maar het belang van het verlagen van brandstofverbruik, dringt nauwelijks tot mensen door. Tegelijkertijd is er juist op dat terrein veel te winnen. Er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Op 1 november aanstaande gaat het nieuwe Europese labelsysteem voor banden van start. Alle banden krijgen dan een energielabel."

Recycling
De vakgroep van Noordermeer, Elastomer Technology & Engineering (ETE) kent twee speerpunten. Naast de ontwikkeling van energiezuinige autobanden, richt de vakgroep zich ook op het recyclen van oude banden. Noordermeer: "Elk jaar worden er wereldwijd 800 miljoen autobanden afgedankt. En eigenlijk maakt niemand zich daar druk over. Tegen de wind in willen wij technologie ontwikkelen waarmee zo'n 35% van een oude band gebruikt kan worden voor een nieuwe."

Prijzen en onderscheidingen
De afgelopen jaren nam Noordermeer grote (internationale) prijzen en onderscheidingen in ontvangst. Zo ontving hij in 1999 de Technical Award van de International Institute of Synthetic Rubber Producers (IISRP). In 2006 nam hij de Gouden Medaille in ontvangst van de International Rubber Conference Organization (IRCO). In 2010 werd hij onderscheiden met de George S. Whitby Award van de American Chemical Society, Rubber Division. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan excellente docenten en onderzoekers in de rubbertechnologie. Er wordt hierbij zowel gekeken naar de kwaliteit van het onderzoek als het onderwijs. In 2011 is hij uitgeroepen tot Dutch Master of Materials, winnaar van de vijf-jaarlijkse verkiezing door de Nederlandse Bond voor Materialenkennis.

Twee carrières
Noordermeer kan terugkijken op twee succesvolle carrières. Hij combineerde zijn loopbaan in de industrie met een academische carrière. Hij was tot juni dit jaar actief voor DSM. Daarnaast is hij sinds 1995 bij de Universiteit Twente werkzaam als hoogleraar. Eerst voor één tot twee dagen per week, maar vanaf 2000 werkte hij vier dagen per week voor de UT en één dag voor DSM. Na zijn emeritaat blijft de hoogleraar voorlopig nog voor twee dagen per week werkzaam aan de universiteit.

Afscheidsrede
Op woensdag 31 oktober spreekt Noordermeer zijn afscheidsrede uit en hiermee komt een einde aan zijn officiële carrière aan de Universiteit Twente. De afscheidsrede is onderdeel van een symposium waarop internationaal befaamde onderzoekers zullen spreken.

.

Juliette Fhij, mobiel 06 5793 9296