HomeNieuwsTest onderwatersensor slaagt op Rutbeek
Onderwatersensor met akoestische transducer aan onderzijde voor communicatie (geel) en radioantenne aan bovenzijde (blauw) en waterdichte elektronica behuizing (groen) in het midden.

Test onderwatersensor slaagt op Rutbeek

In het kader van het Nederlandse STW project SeaSTAR hebben onderzoekers van de UT testen uitgevoerd met onderwatercommunicatie en positiebepaling op het recreatiepark Het Rutbeek bij Enschede. Het SeaSTAR onderzoeksproject richt zich op het ontwikkelen van technologieën voor draadloze sensornetwerken voor onderwatermonitoring. Deze netwerken worden bijvoorbeeld gebruikt voor het onder water monitoren van lekkage of verplaatsing van gas- en oliepijpleidingen of voor het begrijpen van het mariene leven. Controle van de kwaliteit van het water of voor een havencontrole is ook mogelijk. Uit de nieuwe testen blijkt dat nauwkeurige positiebepaling nu mogelijk is.


“De UT ontwikkelde naast de onderwatersensor ook het communicatieplatform,” vertelt UT-wetenschapper Wouter van Kleunen. “De experimenten bij het Rutbeek zijn de eerste experimenten met dit platform op een groot wateroppervlak. Het is nodig om in een realistische omgeving met grote afstanden tussen sensoren te testen. Metingen zijn gedaan met akoestische communicatie en positiebepaling van de sensor. Het Rutbeek is een goede testlocatie in een rustige omgeving met een recreatieve en een wetenschappelijke functie.”


SeaSTAR project

Het SeaSTAR project is een samenwerking tussen enkele vakgroepen binnen de UT (CAES, ICD en Pervasive Systems). Pervasive Systems is projectleider van het SeaSTAR project. Het onderzoek richt zich op de volgende onderdelen: het ontwikkelen van een energie-efficiënte akoestische onderwatersensor, energie-efficiënte akoestische versterkers voor onderwatercommunicatie, collaboratieve beamforming (directioneel signaal ontvangen en verzenden), efficiënte netwerkprotocollen, tijdsynchronisatie en positiebepaling. De genoemde technieken zijn allemaal nodig om fijnmazige en kosteneffectieve onderwatermonitoring mogelijk te maken.


Over STW

Technologiestichting STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Dat doet zij door excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek te financieren en op elk project onderzoekers en gebruikers bij elkaar te brengen.


Meer informatie
Het onderzoek van de vakgroep Pervasive Systems valt onder het Instituut CTIT van de Universiteit Twente.