21 mei 2012

Green Team Twente wint tijdens Shell Eco-marathon

Twents team heeft meest zuinige auto in zijn klassement

Afgelopen weekend heeft Green Team Twente, bestaande uit elf UT-studenten van de opleiding werktuigbouwkunde, in zijn klassement de Shell Eco-marathon Europe in Rotterdam gewonnen. Het Twentse team wist een auto te bouwen die omgerekend 727,5 kilometer met één liter benzine kan rijden.

De race bestond uit tien rondes van 1,6 kilometer. Het doel was in dit geval niet zo snel mogelijk, maar zo zuinig mogelijk rijden. De werktuigbouwkundestudenten van Green Team Twente zijn hier buitengewoon goed in geslaagd. Ze raceten met een zelfgebouwde auto op waterstof in het UrbanConcept klassement, waarbij de auto’s, tot op bepaalde hoogte, op een doorsnee personenwagen moeten lijken. De auto van Green Team Twente won de race in zijn klassement. De auto bleek 75 km/kWh, omgerekend 727,5 kilometer met 1 liter benzine, te rijden. Het Twentse team houdt een beker en een cheque van 1500 euro aan de race over.

Pjotr Kerssens, één van de teamleden, vertelt dat zijn team erg trots is dat het heeft gewonnen. “Het was echter wel onverwacht,” voegt hij daar direct aan toe. Even voor de race werd het team namelijk geplaagd door tegenslag. Tijdens het transport was de achterophanging gebroken. Toen deze gerepareerd was, bleken er problemen met de elektronica. Na hard werken slaagde het team er in deze net voor de officiële autokeuring op te lossen. Daarna dreigden een verkeerde ruitenwisser en een probleem met een elektromotor nog roet in het eten te gooien. Toch wisten de studenten slaagden op tijd met een werkende auto aan de start te verschijnen.

Green Team Twente

Green Team Twente bestaat uit elf studenten van de opleiding werktuigbouwkunde. Het ontwerpen, bouwen en testen van de auto is niet alleen een unieke ervaring voor de teamleden; het levert ze zelfs nog studiepunten op. De groepsleden krijgen bij een succesvolle afronding van het project 10 ECTS toegekend, die ze kunnen inzetten in hun keuzeruimte.

Foto: Shell Eco-marathon

Share