HomeNieuwsUT studente Technische Geneeskunde doet gezondheidsonderzoek boven op de Everest

UT studente Technische Geneeskunde doet gezondheidsonderzoek boven op de Everest Internationale expeditie zoekt op grote hoogte antwoorden op chronische ziekten

UT studente Technische Geneeskunde Akke Bakker vertrok deze week naar de top van de wereld. Ze verblijft zes weken op de Mount Everest en maakt onderdeel uit van een baanbrekend internationaal onderzoeksproject. Samen met nog tientallen anderen onderzoekt zij de effecten van gebrek aan zuurstof en de bloedsomloop in hart, longen en hersenen op grote hoogten.

De faculteit gezondheid en beweging aan de universiteit van Brits Colombia (UBC) in Canada stuurt vijfentwintig internationale wetenschappers op een zes weken durende onderzoeksexpeditie naar het Everest Piramide laboratorium. Deze volledig uitgeruste wetenschappelijke faciliteit ligt op 5.050 meter en ligt op s ’werelds hoogste berg met een top van 8.848 meter.

De hoofdonderzoeker, volleerd bergbeklimmer en leider van de expeditie is Philip Ainslie, leerstoelhouder in cerebrovasculaire gezondheid en ziekte en universitair hoofddocent bij de faculteit gezondheid en beweging. Hij vroeg UT-studente Akke Bakker (24) mee op expeditie toen zij bij hem stage liep in Canada.

"Onderzoek op grote hoogte biedt een uitstekend middel om te onderzoeken wat er verandert in het lichaam onder fysiologische aanpassingen en onder chronische vermindering van de druk van zuurstof”, zegt Ainslie. "Resultaten van dit onderzoek verbeteren ons inzicht op de biologische aanpassing van bijvoorbeeld chronische hypoxie."

Hypoxie, ernstige verlaging van de zuurstoftoevoer naar de hersenen en verminderde bloedtoevoer naar de vitale organen zijn karakteristiek voor vele chronische aandoeningen, waaronder een hartaanval, beroerte en benauwdheid. De onderzoekers hopen de resultaten van de experimenten voor verdere klinische studies in te zetten met als doel het ontwikkelen van nieuwe methoden van preventie en behandeling.

De internationale groep bestaat uit leden van de UBC Okanagan en Vancouver campussen, de Duke University, University of Oregon, Universiteit van Sydney, Mount Royal University (Calgary), Universiteit van Cardiff, Okanagan College, Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland) en de Universiteit Twente. Leden van het team bestaan uit slaaptechnici, artsen, een bio engineer en een hardware/software specialist.

De onderzoekers ondergaan tevens hun eigen testen als gezonde menselijke vrijwilligers. De expeditieleden hebben een uitgebreide acclimatisatie voor aankomst op het Everest lab, waar de omstandigheden lastig zijn vanwege de sobere omgeving, het onvoorspelbare weer en de hoogteziekte die vele nieuwkomers naar hooggelegen gebieden treft.

De expeditie groep onderzoekt ook een aantal lokale inwoners van het bergachtige Nepal. Sommigen van hen hebben al eerder vrijwillig experimenten via samenwerkingen met lokale artsen en wetenschappers gedaan. "Mensen die op grote hoogte leven lijken meer resistent en minder kwetsbaar voor cardiovasculaire -en ademhalingsproblemen", zegt Ainslie. "We willen dit fenomeen verder verkennen en inzicht krijgen in de verschillen."

De Universiteit Twente sponsort Akke Bakker op haar expeditie. De expeditie is te volgen op een
blog.

Lees meer over de expeditie op
metronews en bekijk een filmpje op de website van The University of British Columbia.