MESA+ University of Twente
Scientists & usersFor the scientific audience Industry & EconomyOpportunities for collaboration Public & MediaIt's all about nano Students & educationLearn about nanotechnology

MESA+ News

1 Aug 2014 - Explaining the shape of freezing droplets A single drop falling onto a freezing surface has a much greater impact than a mere drop in the ocean: it freezes into a strange pointed shape. Together with co-workers from Paris, Brussels and Munich, researchers at the University of Twente (MESA+, Physics of Fluids) worked out how this shape is created, using video images and mathematical models. 29 Jul 2014 - Veni voor Ruchi Bansal, Arnoud den Boer en Mathieu Odijk Drie UT-onderzoekers zijn in de prijzen gevallen bij de toekenning van de Veni-subsidies door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): Ruchi Bansal, Arnoud den Boer en Mathieu Odijk. Drie jaar lang kunnen zij hun eigen koers uitzetten.  29 Jul 2014 - Universitent in trek op Zwarte Cross 'Alles kump goed', de spreuk dit jaar op de achttiende editie van het Zwarte Cross festival. Een uitspraak waar de wetenschap in zekere zin graag aan bijdraagt, maar daar is dan wel een hoop kennis voor nodig. Bezoekers op het festival in Lichtenvoorde konden een kijkje nemen in de wetenschappelijke keuken 18 Jul 2014 - Arsenaal aan lab-technieken groeit Het klonteren van het eiwit α-synucleïne, speelt een hoofdrol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. In 2009 kreeg prof. dr. Mireille Claessens van de Nanobiophysics Groep een Vidi-subsidie. Daarmee startte zij haar eigen onderzoekslijn om de fysische eigenschappen hiervan te onderzoeken.  2 Jul 2014 - 17 miljoen voor project QuEEn van NanoLabNL NanoLabNL ontvangt 17 miljoen financiering voor het programma Quantum Electrical Engineering (QuEEn), waarin de Universiteit Twente samenwerkt met de TU’s in Delft en Eindhoven, de RUG en TNO. Ongeveer een derde van het bedrag gaat naar faciliteiten en onderzoek in Twente. De UT is lead partner, met Miriam Luizink als voorzitter. 1 Jul 2014 - Absorption straightens the drunken stagger of light In a study partly funded by the FOM Foundation, physicists from the MESA+ research group COPS (University of Twente) and Yale University have discovered that light travelling through an opaque material follows a straighter path, if the material partially absorbs the light. This insight could be used to improve medical imaging within biological tissue. The researchers published their study on 1 July 2014 in the printed version of Physical Review B. 25 Jun 2014 - 400k for Wilfred van der Wiel research Professor Wilfred van der Wiel of the MESA+ research institute has been awarded 'Projectruimte' funding to the amount of 400,000 euros by the Foundation for Fundamental Research on Matter (FOM) to conduct his new research project. The 'Projectruimte' funds small-scale projects in fundamental research that have an innovative character and a demonstrable scientific, industrial or societal urgency.  4 Jun 2014 - Janneke Hoedemaekers new Business Director MESA+ From 1 August 2014, Janneke Hoedemaekers will be the new Business Director of the MESA+ Research Institute for Nanotechnology of Twente University. She will succeed Miriam Luizink.